lördag, januari 02, 2010

Bokfrågornas ABC - del 6

Bokfrågornas ABC, del 6 handlar om bokstaven F:

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!
Med vetskap om att jag börjar bli tjatig i fråga om den här boken: Stalins kossor av Sofi Oksanen (skriver om boken här)

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?
När det kommer en ny film och jag vet att den är efter en "berömd" bok föredrar jag att läsa boken först och sedan, eventuellt (om jag gillat boken), att se filmen. Så var det t.ex. med Revolutionary Road eller Gomorra. Fast jag brukar inte ha speciellt bråttom med att bege mig till en videobutik i syfte att hyra en dvd, så The Reader har jag fortfarande inte sett. Å andra sidan finns det utmärkta filmer som t.ex. Schindler`s List som bygger på en bok men som ändå inte känns nödvändiga att ta del av i bokform, kanske för att jag instinktivt känner att filmen på något sätt ger allt.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!
Jag nöjer mig med att bara nämna titeln samt författarens och regissörens namn för de uppgifterna talar för sig själva: Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf i regi av Lars Molin. Så bra! Så bra!

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.
Jag önskar att författare från Östeuropa fick mera uppmärksamhet, både när det gäller att översätta dem till svenska och att fler skulle "våga" läsa östeuropeisk litteratur. Men jag tror att den tiden kommer, på samma sätt som afrikanska eller asiatiska författare har hittat till svenska läsares hjärtan. Allt har ju sin tid.