måndag, december 14, 2009

Tematrio - Vänskap

Vänskap handlar veckans Tematrio från Lyran om, alltså ett ämne som det borde vara lätt att hitta böcker kring. Jag vill dock göra det lite svårare för mig genom att utesluta kvinnlig vänskap som tema i de böckerna jag väljer att presentera här.

1. Doppler av Erlend Loe. I den här boken skildras vänskap mellan en man och en älgkalv vid namn Bongo. Bongo är en sann vän men tyvärr lätt usel på att spela memory. Inte ens djurmemory klarar han av, trots uppenbara förutsättningar. En av mina favoriter.

2. Tre män i en båt av Jerome K Jerome. En hemskt rolig bok om tre så kallade vänner som inte missar ett enda tillfälle att retas och driva med varandra medan de företar sig en två veckor lång båttur. Jag läste den nyligen och vågar sträcka mig så långt som att påstå att det för min del var årets roligaste bok .

3. Norwegian Wood av Haruki Murakami. I den här romanen är inte vänskap huvudtemat, men den spelar ändå en mycket viktig roll i berättelsen - främst genom att förbli ofullbordad. En känslostark bok, och vacker. Här kan du läsa mer om vad jag har att säga om den.