måndag, december 07, 2009

Tematrio - Sjukdomar

Till veckans tematrio har Lyran valt temat Sjukdomar. Jag väljer tre böcker som trots att de berättar om människor drabbade av dödliga sjukdomar inte alls är några mörka berättelser. På sätt och vis är alla tre en säregen hyllning till livet.

1. Fjärilen i min hjärna av Anders Paulrud. Diagnos: lungcancer. Status: En fantastiskt gripande bok om att vara sjuk och dödsdömd och om kärleken till livet. Trots det mörka ämnet innehåller boken en del varm humor. Boken bygger på författarens egen upplevelse av sjukdomen, ända till slutet. Läs min recension här.

2. Fjärilen i glaskupan av Jean-Dominique Bauby. Diagnos: slaganfall. Status: En nära-inpå-skinnet-bok om vikten att behålla sin värdighet till följd av en svår sjukdom. Vad gör oss till människor? Hur förblir man mänsklig trots att man är totalt förlamad? Om språkets betydelse. Även denna berättelse är självupplevd, också denna ända till slutet. Läs min recension här.

3. Stundande natten av Carl-Henning Wijkmark, vinnare av Augustpriset 2007. Diagnos: cancer. Status: Paradoxalt nog är detta en bok som med viss mått av humor och helt osentimentalt skildrar livet i sitt slutskede. Läs min recension här.