onsdag, december 02, 2009

Nordiska rådets litteraturpris 2010 - de nominerade

Pristagaren utses vid Bedömningskommitténs möte i Helsingfors den 29-30 mars 2010. Prissumman utgör 350 000 danska kronor och priset delas ut i början av november 2010 i samband med Nordiska rådets 62:e session i Reykjavik.

Till Nordiska rådets litteraturpris år 2010 har nominerats verk från samtliga nordiska länder utom Grönland och det samiska språkområdet. Hela listan finns att läsa här.

Något som slår mig när jag tittar på listan över de nominerade är att jag aldrig har läst någon bok skriven av en färöisk författare. Och inte av en grönländsk eller samisk heller. Och vad värre är: jag har inte ens tänkt tanken att jag borde göra det. Känns lite pinsamt faktiskt. Det är ju trots allt fråga om nordiska länder, våra grannar. Har du någon erfarenhet av färöisk, grönländsk eller samisk litteratur? Jag tar tacksamt emot lite boktips (dock inte deckare).

Från Sverige är två författare nominerade: Steve Sem-Sandberg för romanen De fattiga i Łódź som nyligen vann Augustpriset och Ann Jäderlund för diktsamlingen Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar.