torsdag, december 03, 2009

Min sons historia

Min sons historia av Nadine Gordimer är en roman som vidgar ens mentala horisont för den handlar om att ingenting här i livet bara är svart eller vitt, inte ens apertheid. Livet är vanligtvis alldeles för komplicerat och invecklat för att kunna omfattas av endast två färger.

Min sons historia utspelar sig i Sydafrika under apartheid-tiden och det är en flerbottnad berättelse som spänner sig över ganska lång tid. Den börjar när sonen i boken är fjorton år gammal och slutar när han är i trettioårsåldern. Upptackten är sonens upptäckt av att hans far, Sonny, har en vit älskarinna med blont hår samtidigt som han är något av en frontfigur i kampen mot den sydafrikanska apartheidregimen. Förhållandet mellan Sonny och Hannah pågår länge och påverkar familjen på ett oväntat och ödesdigert sätt.

Det är en fängslande bok om en svart medelklassfamilj, om livet bland vita, om kampen för kärleken och friheten. Det individuella och det nationella liksom det känslomässiga och politiska sammanvävs med osynliga men mycket starka trådar.

Jag tycker mycket om personporträtten i boken och om personernas utveckling till följd av det intima dramat som pågår. Fadern Sonny, mamman Aila, sonen Will och dottern Baby är alla påverkade av Sonnys passionerade kärlek till Hannah och av kampen för friheten. Det är spännande att bli varse om att det inte är den som borde vara starkast och modigast i kriget mot apartheid som verkligen är det. Kampen för friheten kräver uppoffringar och ett högt pris av alla inblandade, men det är i olika valutor de måste betala.

Min son historia är inte direkt lättläst, men absolut värd en liten ansträngning för man blir tagen och gripen av det djupt mänskliga och mellanmänskliga. Vad gör vi med varandra och varför? Språket är mycket vackert på ett mustigt vis och känns ibland nästan i vägen för själva handlingen som förs fram genom regelbundna perspektivbyten, så det gäller att vara vaken för att hänga med.

Min sons historia är en bok som jag är glad att ha läst. Den kom ut i svensk översättning av Else Lundgren 1994 (på engelska 1990). Nadine Gordimer fick Nobelpriset i litteratur 1991, bor i Sydafrika och skriver på engelska.


Vad en annan bokbloggare tycker om Min sons historia kan du läsa här.