lördag, december 19, 2009

Månadens manshora

Liv Strömquist, en av Sveriges mest omtyckta serietecknare, tänker göra om fjolårets kalendersuccé (Tolv tröttsamma typer) genom att publicera en ny Liv Strömquistkalender.

Kalendern för 2010 heter Månadens manshora, helt enkelt därför att Liv Strömquist presenterar tolv historiska och samtida personligheter som bland annat gjort sig berömda för sitt lösaktiga och promiskuösa leverne. Vet ej om det behöver förtydligas - men samtliga tolv är karlar och sättet Liv Strömquist skildrar dem på är inte precis till deras fördel. De får sig en riktig känga.

De som får smaka på sin egna bittra gubbslemsmedicin är bl.a. Mao Tse Tung, Per Albin Hansson, Niklas Strömstedt, Djingis Khan, Paolo Coelho och Ari Behn. Alla tolv manshororna (plus några till som följer med av bara farten, som t.ex. Christer Sjögren) ordineras att svälja fyra bitska, rappa och totalt hänsynslösa serierutor. I bild och text analyseras historiska sanningar och privata gissningar om personernas sexuella vanor och preferenser. Det är lika roligt som det är elakt. Fast mest roligt. Mycket roligt! Men det är ingen billig under-bältet-humor, det får man inte tro. Tvärtom. Det är smart och klarsynt humor Liv Strömquist sysslar med och det är rätt åt dem, mansgrisarna!

Ibland dyker Liv själv upp i sista bilden och levererar slutklämmen, man känner igen henne på L:et som hon har på tröjan. En av de roligaste är hennes kommentar till Coelhos litterära produktion.

I uppslaget tillstånd är kalendern ca 25 x 50 cm. Det är en väggkalender. Månadens manshoror kostar runt en hundring och det är inga pengar när man betänker att humorn räcker under hela nästa år. Men en sådan kalender på väggen kan 2010 inte bli annat än ett gott och roligt år. Och dessutom är det bra att veta vilka gubbar vi tjejer ska akta oss för...

Sammanfattningsvis måste jag också säga att den manliga halvan av min familj blev mist lika road av serierna som jag själv. Ingen utpräglad tjejhumor alltså. Bra att veta det också.

Köp kalendern på Bokus eller på AdLibris.