tisdag, december 29, 2009

Julläskoma 2

Är en bit in i romanen En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz och har börjat notera fina citat. Här finns ett par om böcker och språk:

"Det vi verkligen hade var mängder av böcker. Det stod böcker överallt: väggarna var fulla, och det fanns böcker i korridoren, i köket, i hallen och på alla fönsterbrädor. Tusentals böcker, i varje vrå av lägenheten. Jag hade en känsla av att människor kom och gick, att de föddes och dog men att böcker varade i evighet. När jag var liten hade jag ambitionen att växa upp och bli en bok. Inte författare. Människor kan dö som flugor. Inte heller författare är odödliga. Men hur systematiskt man än försöker förstöra böcker, finns det alltid chans att något exemplar överlever och fortsätter att existera på en hylla någonstans i ett hörn av ett avlägset bibliotek i Reykjavik, Valladolid eller Vancouver."

***

"En människa som har förmågan att generera ett nytt ord och injicera det i språkets blodomlopp tycks mig nästan jämbördig med ljusets och mörkrets skapare. Om man skriver en bok har man kanske turen att bli läst ett tag tills att det kommer bättre böcker som ersätter den, men att producera ett nytt ord är att närma sig odödligheten."