söndag, december 20, 2009

Julförberedelser av det boknördiga slaget

Julförberedelserna är i full gång här hemma, i alla fall på det mentala planet. Planering kallas det visst. Utåt märks inte julen så mycket, är ingen tomte- och julstjärnetyp. I morgon ska jag bepansra mig med kraft och (tåla)mod och ge mig ut i julhandeln för att fixa "några grejer" och på tisdag ska maten och diverse julatiraljer inhandlas. Så långt är allt väl, det borde funka. Men det finns ett stort problem som jag ännu inte har löst och det är min egen JULLÄSNING. Jag kommer att vara ledig i tolv dagar och att jag ska sätta läständerna i en jultjockis i år också (det har blivit en tradition) är bestämt. Men vilken? Det finns fyra riktigt omfångsrika kandidater:

1. De välvilliga (Jonathan Littell), 902 sidor
2. De fattiga i Lodz (Steve Se-Sandberg), 642 sidor
3. En berättelse om kärlek (Amos Oz), 573 sidor
4. De vilda detektiverna (Roberto Bolaño), 728 sidor

Vilken ska jag välja? Alla är ju jättebra har jag hört. Vad tycker ni att jag ska läsa?

Det fins en aspekt till. Om jag väljer De välvilliga så hinner jag knappast att läsa några fler böcker nu i jul (man vill ju vara lite social också) medan om jag väljer En berättelse om kärlek så kanske jag även kan läsa Till Mervas (Elisabeth Rynell) eller När man skjuter arbetare (Kerstin Thorvall) som jag också är mycket sugen på.

Vad ska du läsa i jul?