söndag, december 20, 2009

Julförberedelser av det boknördiga slaget

Julförberedelserna är i full gång här hemma, i alla fall på det mentala planet. Planering kallas det visst. Utåt märks inte julen så mycket, är ingen tomte- och julstjärnetyp. I morgon ska jag bepansra mig med kraft och (tåla)mod och ge mig ut i julhandeln för att fixa "några grejer" och på tisdag ska maten och diverse julatiraljer inhandlas. Så långt är allt väl, det borde funka. Men det finns ett stort problem som jag ännu inte har löst och det är min egen JULLÄSNING. Jag kommer att vara ledig i tolv dagar och att jag ska sätta läständerna i en jultjockis i år också (det har blivit en tradition) är bestämt. Men vilken? Det finns fyra riktigt omfångsrika kandidater:

1. De välvilliga (Jonathan Littell), 902 sidor
2. De fattiga i Lodz (Steve Se-Sandberg), 642 sidor
3. En berättelse om kärlek (Amos Oz), 573 sidor
4. De vilda detektiverna (Roberto Bolaño), 728 sidor

Vilken ska jag välja? Alla är ju jättebra har jag hört. Vad tycker ni att jag ska läsa?

Det fins en aspekt till. Om jag väljer De välvilliga så hinner jag knappast att läsa några fler böcker nu i jul (man vill ju vara lite social också) medan om jag väljer En berättelse om kärlek så kanske jag även kan läsa Till Mervas (Elisabeth Rynell) eller När man skjuter arbetare (Kerstin Thorvall) som jag också är mycket sugen på.

Vad ska du läsa i jul?

7 kommentarer:

Snöfrid sa...

Har inte läst någon av böckerna, så jag kan tyvärr inte komma med nån åsikt :P
Själv har jag valt ut fem böcker som jag tänker läsa i jul... sen finns det ju rum för ändringar så klart ^^
http://fantasy03.blogg.se/2009/december/jullasning.html

Trevlig fjärde advent!

Boktoka sa...

Svårt val. Har liksom Snöfrid inte läst någon av dem men alla ligger på ska-läsa-någongång-listan.

Jag skulle dock rösta på Oz. Inte bara för att du kanske hinner med något mer då utan också för att jag inbillar mig att den kanske är mysigare än de andra. Men det är bara en ogrundad känsla jag har.

Jag ska inte åka bort så länge i jul så jag kan vara ganska flexibel vad gäller min läslista.

Men på ett ungefär har jag tänkt mig att läsa dessa böcker fram till början på januari:

Jag är bröderna Walker av Jan Kjaerstad (påbörjad)
Hjärtdjur av Herta Müller (läsecirkel)
Blodssystrar av Celia Rees (läsecirkel)
Okänt offer av Tana French
Nattfåk av Johan Theorin

Lyran sa...

Oz' bok är fantastisk och det är Thorvalls också, så jag röstar på den kombinationen. Oz kräver också att man har lite lästid till hands. så julen passar väl bra.

Bai sa...

Eg har bare lese Oz si bok på den lista, og eg anbefaler ho på det varmaste.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Det börjar luta åt Oz, verkar det som. Tack för hjälpen :-)

Vixxtoria sa...

*skratt* Jag har tre av dina tjockiskar härhemma också, och sitter precis som du och vrider och vänder på dem för att besluta mig för vilken jag ska börja med. Dessutom har jag ett par andra tjockisar som väntat hela hösten.

Jag har löst det med att börja med några lite tunnare och lättare för att liksom trappa ner och ta mig in i ett läsflyt, men det behöver kanske inte alla. Jag tycker Oz låter som en bra början, och ser fram emot att läsa om den här, och se om jag blir inspirerad att kasta mig över just den härhemma!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Vixxtoria: Om jag läser en tjockis och du en annan så kan vi inspirera varandra. (Det låter nästa som en läsutmaning, men en sådan får vi nog spara till nästa jul...)