onsdag, december 23, 2009

Bokmanias Julkalender 23/12

Imorgon är det julafton och jag skulle helst vilja publicera morgondagens inlägg i julkalendern redan idag, men det går inte; jag får ge mig till tåls. Men fint blir det, det kan jag lova. Det svenskaste juligaste som finns kommer att visas här. Och det är inte Kalle Anka jag tänker på.

Har du någonsin funderat på varifrån bilden av den svenska jultomten kommer? Att tomten faktiskt har en "mamma"? Och att hon heter Jenny Nyström (1854-1946) och är en av Sveriges mest kända och folkkära illustratörer genom tiderna?

Jenny Nyström

När Viktor Rydberg (1828-1895) gav ut berättelsen Lille Viggs äventyr på julafton (1871) bestämde sig Jenny Nyström att illustrera den. Hon ville det bara, helt enkelt. Det var inget uppdrag. Men Nyström och Rydberg kom att bli bekanta och när Rydberg sedan skrev sin berömda dikt Tomten (1881), var det Jenny som illustrerade bilderna. Hon lade då grunden för vad som skulle bli svenskarnas livslånga förhållande till tomten och idag är det hon och Rydberg som för det mesta förknippas med bilden av tomten, även om hon med tiden fått konkurrens av Harald Wiberg (1908-1986) som också illustrerade Rydbergs dikt. Han är då på sätt och vis tomtens "pappa".

Harald Wiberg