tisdag, december 01, 2009

Bokmanias Julkalender 1/12

Häromdagen bloggade jag om romanen Baba Jaga la ett ägg av Dubravka Ugresic och bakom julkalenderns första lucka döljer sig ingen mindre än Baba Jaga själv. Det är nämligen så att vi i Tjeckien har en motsvarighet till Kalle Anka på julafton och det är en rysk saga (Farbror Frost) som har gått i tjeckisk tv så längre jag kan minnas och förmodligen längre än så och den visas fortfarande varje nyårsafton. Det är en film som man hyser hatkärlek till och när jag var skolbarn kunde jag filmens samtliga repliker utantill, vilket jag idag tycker är helt otroligt! Sådan makt kan Baba Jaga ha... Den här ryska sagan blev en riktig kultfilm (trots att den var rysk). Och förra året fick jag av någon outgrundlig anledning filmen på dvd av min mamma, så i år kan jag återuppta min barndoms jultradition och "genomlida" den i all sin nostalgiska prakt. Filmen Frabror Frost är så himla dålig att den är hur kul som helst.

När jag letade på YouTube och hittade en remix med sången och några klipp ur sagan, hoppade jag till av glädje. Så låt mig nu presentera Baba Jaga för dig! Gudsåfulsöt hon är! En mer "naturtrogen" framställning av henne finns knappast, så njut.