söndag, december 27, 2009

Bokfrågornas ABC - del 5

Det är lika bra att snabbt gå över till Bokfrågornas ABC del 5, nu när jag är igång (publicerade just inlägget med del 4). Den femte bokstaven är bokstaven E.

1. En EVERGREEN är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens? Senast igår läste jag en sådan: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg. När det gäller böcker så kallar vi evergreens för klassiker och då menar vi böcker som inte bara är tidlösa och ständigt aktuella, utan även (fortfarande) läses av generation efter generation.

2. Vilka länder i EUROPA läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från? Jag för ingen statistik men antagligen är det mest svenska böcker jag läser, fast jag tvivlar på att det är med flera hästlängder Sverige vinner. Sedan har jag förmodligen aldrig läst en bok från Ungern eller från Albanien och jag har även stora luckor när det gäller de "nya" baltiska länderna.

3. Vilka är dina EUROPEISKA favoritförfattare? De är många. Men för att nämna en - Milan Kundera som numera täcker två länder: Tjeckien och Frankrike.

4. EGYPTEN. Berätta om en bok som har anknytning dit. Yacoubians hus av Alaa al-Aswany. Jag har inte läst den men vet att den utspelar sig i Kairo. Jag har också hört att den är mycket bra. Den står i min bokhylla och bidar sin tid. Oh, nu kom jag på en annan bestsäljare, nämligen Alkemisten av Paolo Coelho. Den utspelar sig väl i öknen i Egypten om jag minns rätt.