söndag, december 27, 2009

Bokfrågornas ABC - del 4

Jag kom på att jag ligger efter med mina svar på Bokfrågornas ABC från Lilla O. Jag hoppade över bokstaven C men ska nu försöka hinna ifatt med D och E innan bokstav nummer sex blir aktuell.

I Bokfrågornas ABC del 4 är det bokstaven D som gäller och frågorna hör mer eller mindre ihop med just den bokstaven.

1. DECKARE: Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden? Jag är ingen deckarfantast men trots det har jag faktiskt en favoritförfattare i genren och det är Karin Fossum. Jag har inte läst alla hennes böcker, men ett anständigt antal. Det som framför allt tilltalar mig med hennes deckare är psykologin och intrigerna. Följaktligen gillar jag kommisarien Konrad Sejer.

2. DRAMA: Vilket är din favoritpjäs? Har du läst eller sett pjäsen, eller kanske både och? Att läsa drama då och då tycker jag är trevligt som omväxling. Jag har en absolut favorit i alla kategorier som jag både har läst (otaliga gånger) och sett i olika produktioner och som jag bitvis (bara korta stycken) kan utantill och det är Fröken Julie av Strindberg. Sen är jag omåttligt fascinerad av och förtjust i En lång dags färd mot natt av Eugene O´Neill, men den har jag endast tagit del av i bokform. Eller i Väntan på Godot av Samuel Beckett, också en höjdare som jag tyvärr aldrig har sett live på teater (men på tv).

3. D som i DUMBURK. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga? Jag tror inte att jag har någon direkt favorit bland tv-serierna, varken med eller utan litterära förlagor. Kommer inte på någon just nu i alla fall. Senast gillade jag Berlinerpopplarna (Anne B Ragde). Och i kväll ser jag fram emot att börja titta på Damernas detektivbyrå (Alexander McCall Smith) som ska sändas i svt.

4. Det är DECEMBER. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern. Efter en titt i bokhyllan kan jag nämna Kinesen av Henning Mankell. När det makabra massmordet begås på bokens första sidor råder det sträng midvinterkyla. En spännande och välskriven deckare!