onsdag, december 30, 2009

00-talets litterära pristagare vi minns - eller har glömt (del 5)

00-talet går mot sitt slut och jag tänkte att det vore intressant att se tillbaka på 2000-talets första årtionde genom att påminna om litterära pristagare vi minns. Eller har glömt. Några av 00-talets prisbelönta skönlitterära författare och deras böcker har vi gjort till våra favoriter, några har vi kanske bara ignorerat och inte alls läst. Några vill vi fortfarande bekannta oss med.

Del 5: 00-talets litterära Nobelpristagare

2000: Gao Xingjian (China)
2001: VS Naipaul (Storbritannien)
2002: Imre Kertész (Ungern)
2003: JM Coetzee (Sydafrika)
2004: Elfride Jelinek (Österrike)
2005: Harold Pinter (Storbritannien)
2006: Orhan Pamuk (Turkiet)
2007: Doris Lessing (Storbritannien)
2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio (Frankrike)
2009: Herta Müller (Tyskland)

På den här listan är det grönt (grönt = har läst) och fint. Att läsa även Gao Xingjian är bara en tidsfråga (lila = vill läsa) medan Pinter känns mera avlägsen och därför förblir hans namn på listan svart (svart = inte läst).

Men det är inte alla 00-talets Nobelpristagare som har gjort sig ett bo i mitt bokhjärta, egentligen är de bara fyra fem stycken: Kertész, Coetzee, Lessing, Le Clézio och Müller. De kommer jag alltid att återkomma till.

Vilka har du läst?

5 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Pinter är jättebra, han skriver nattsvart, men bra. Lättare att läsa än Müller och Jelinek, utan problem. Pjäsen Hemkomsten är en bra introduktion.

Annars har jag läst fem av tio. :-)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tack Vixxtoria för tipset, kanske ska jag färga Pinter lila ändå.

Hans Persson sa...

Jag har läst något av allihop utom Gao Xingjian.

Paperback Lover sa...

Även här har jag läst alla förutom årets vinnare, men jag är precis på väg att börja. Gillar Orhan Pamuk bäst, Lessing på andra plats. Men jag uppskattar nog 90-talets vinnare mer.

Jenny B sa...

Jag har läst böcker av alla förutom Naipaul och Gao Xingjian, och sett pjäser av Pinter. De senaste 10-15 åren har jag läst och/eller varit nyfiken på precis alla litteraturprisvinnare förutom Gao Xingjian, och det retar mig när folk säger "Varför ger de alltid priset till någon man inte känner till?" Nej, det gör de faktiskt inte!