tisdag, december 29, 2009

00-talets litterära pristagare vi minns - eller har glömt (del 3)

00-talet går mot sitt slut och jag tänkte att det vore intressant att se tillbaka på 2000-talets första årtionde genom att påminna om litterära pristagare vi minns. Eller har glömt. Några av 00-talets prisbelönta skönlitterära författare och deras böcker har vi gjort till våra favoriter, några har vi kanske bara ignorerat och inte alls läst. Några vill vi fortfarande bekannta oss med.

Del 3: 00-talets vinnare av Sveriges Radios romanpris

2000: Jag smyger förbi en yxa (Beate Grimsrud)
2001: Lord Nevermore (Agneta Pleijel)
2002: Min faders hus (Kerstin Norborg)
2003: Pölsan (Torgny Lindgren)
2004: Öde (Christine Falkenland)
2005: Tredje flykthastigheten (Lotta Lottas)
2006: Förvandling (Eva Adolfsson)
2007: Montecore (Jonas Hassen Khemiri)
2008: Dag (Björn Runeborg)
2009: Sin ensamma kropp (Elsie Johansson)

När jag tittar på den här listan så ser jag att Sveriges Radios romanpris inte nämnvärt inverkar på min läsning då det bara är två av böckerna som jag har läst och bara en som jag eventuellt är intresserad av att läsa så småningom. Plus något av Lotta Lottas med tanke på att hon är den färskaste medlemmen i Akademien. Men vem är Björn Runeborg som fick priset 2008? Och vad är hans roman Dag för bok? Någon som har läst den? För mig är både författaren och boken helt okända så det vore roligt att få höra lite mera.

Vilka av böckerna har du läst?

(Färgkod: grönt = har läst, svart = inte läst, lila = vill läsa.)