måndag, december 28, 2009

00-talets litterära pristagare vi minns - eller har glömt (del 2)

00-talet går mot sitt slut och jag tänkte att det vore intressant att se tillbaka på 2000-talets första årtionde genom att påminna om litterära pristagare vi minns. Eller har glömt. Några av 00-talets prisbelönta skönlitterära författare och deras böcker har vi gjort till våra favoriter, några har vi kanske bara ignorerat och inte alls läst. Några vill vi fortfarande bekannta oss med.

Del 2: 00-talets vinnare av Nordiska rådets litteraturpris

2000: Drömbruar (Henrik Nordbrandt, Danmark, roman)
2001: Upptäckaren (Jan Kjærstad, Norge, roman)
2002: Halvbrodern (Lars Saabye Christensen, Norge, roman)
2003: Revbensstäderna (Eva Ström, Sverige, diktsamling)
2004: Löpgravsvägen (Kari Hotakainen, Finland, roman)
2005: Skugga Baldur (Sjón, Island, roman)
2006: Oceanen (Göran Sonnevi, Sverige, diktsamling)
2007: Drömfakulteten (Sara Stridsberg, Sverige, roman)
2008: Babian (Naja Marie Aidt, Danmark, novellsamling)
2009: Jag förbannar tidens flod (Per Petterson, Norge, roman)

Det här är mycket pinsamt för mig för jag måste erkänna att jag inte har läst en enda av de här böckerna. Jag har läst andra böcker av Kjærstad, Sonnevi och Petterson men det är en klen ursäkt. Det börjar tydligt lukta nyårslöfte och/eller en läsutmaning av något slag. Speciellt är det en gåta för mig varför jag fortfarande (!!) inte har läst Sara Stridsbergs böcker. Men jag har länge (!!) tänkt göra det.

Vilka av böckerna har du läst?

(Färgkod: grönt = har läst, svart = inte läst, lila = vill läsa)