lördag, november 07, 2009

Otroligt pinsamt!

Är det snålheten, stressen eller bådadera som bedrar visheten i plagiatfallet som flöt upp till ytan tidigare i veckan? Det har nämligen visat sig att matskribenten Caroline Hofberg har plagierat Bo Hagströms böcker om solens mat i sin kokbok Italia amore. I mina ögon är detta helt obegripligt. Pinsamt för både Hofberg och Norstedts. Efter avslöjandet sa Caroline Hofberg följande:

"Jag är djupt olycklig och kan inte med ord beskriva hur ledsen jag är. Jag har skrivit 15 kokböcker och är väldigt noga. Det jag gjort är helt oförlåtligt och jag ber miljoner gånger om ursäkt.
/.../
Jag samlade enormt mycket material i min dator. Vi reste runt i Italien, jag intervjuade människor där och gjorde all research jag bara kunde. Inklusive läste böcker. Och så hamnade jag i tidspress på slutet – och måste ha fått en total blackout."

Hur dum kan man vara? Som redan salige Strindberg sa - det är synd om människorna.3 kommentarer:

Olivia sa...

Verkligen pinsammt! Dessutom äger jag boken, eftersom jag glömde avbeställa den från en bokklubb jag är med i. Recepten är riktigt bra, men hur ska jag nu kunna bläddra i den utan att tänka på vilken skurk författaren är.

Olivia sa...

Och pinsamt att jag stavade pinsamt med två m...

Bokomaten.. sa...

Jag har verkligen älskat den här kokboken och satt för bara några dagar sedan och filade på en recension när det här avslöjandet kom. Jag kommer fortsätta använda den för oavsett upphovsman så tycker jag det är en riktigt bra kokbok, men den lämna onekligen en bitter eftersmak i munnen när man nu bläddrar i den.