Mytserien går ut på att utvalda författare från hela världen har möjlighet att välja en myt som de känner för att återberätta i en högst personlig tappning. Traditionellt definieras en myt som en ursprungligen muntligt traderad berättelse. De äldsta myterna är skapelsemyter och finns hos alla folkslag; sedan finns det myter som förklarar olika naturfenomen (s.k. etiologiska myter) och myter där gudar och djur får mänskliga egenskaper (s.k. antropomorfa myter). Idén att stöpa om gamla berättesler och ge dem ett nytt liv tilltalar mig.
I Sverige är det Albert Bonniers Förlag som ger ut Mytserien och hittills publicerades berättelser av Margaret Atwood (Penelopiaden), Jeanette Winterson (Tyngd), David Grossman (Lejonhonung), Alexander McCall Smith (Drömguden), Klas Östergren (Orkanpartyt), Su Tong (Binu och den stora muren), Ali Smith (Flicka möter pojke) och Dubravka Ugresic (Baba Jaga la ett ägg). Nästa bok utkommer i januari, är skriven av Milton Hatoum och heter Den förstrollade staden.
Det är allt som allt åtta titlar som redan finns tillgängliga på svenska och som presenterar åtta olika myter från åtta olika områden i världen. För mig verkar Mytserien jättespännande och jag har hittills läst Tyngd (läs min recension här) och Baba Jaga la ett ägg (läs min recension här). Drömguden tronar i bokhyllan och väntar på sin tur än så länge. Jag tycker att både Wintersons och Ugresics bok är superbra berättelser. Författarinnorna har verkligen satt sin personliga prägel på de myter som de valt: Tyngd återberättar myten om Atlas och Herakles medan Baba Jaga la ett ägg handlar om den slaviska varianten av en gammal trollpacka vars namn är just Baba Jaga.
Har du läst någon av böckerna i Mytserien? Om inte, har du lust att göra det? Om ja, har du lust att läsa fler?
Jag tror att vintern är en perfekt årstid att försjunka in i färgstarka berättelser som vilar med rötterna i sago- och mytvärlden och därför vill jag utlysa en NY LÄSUTMANING:

Välkommen till myternas värld!
Ta dig gärna en titt på hur läsningen fortskrider under tiden.