lördag, november 28, 2009

Mytserien - inbjudan till läsutmaning

Mytserien - The Myth Series - är ett ambitiöst bokprojekt som omfattar bokförlag i 35 olika länder. Det startade för fyra år sedan, i oktober 2005, och pågår fortfarande. Antagligen har du hört talas om projektet förut. Eller inte. Det spelar ingen roll.

Mytserien går ut på att utvalda författare från hela världen har möjlighet att välja en myt som de känner för att återberätta i en högst personlig tappning. Traditionellt definieras en myt som en ursprungligen muntligt traderad berättelse. De äldsta myterna är skapelsemyter och finns hos alla folkslag; sedan finns det myter som förklarar olika naturfenomen (s.k. etiologiska myter) och myter där gudar och djur får mänskliga egenskaper (s.k. antropomorfa myter). Idén att stöpa om gamla berättesler och ge dem ett nytt liv tilltalar mig.

I Sverige är det Albert Bonniers Förlag som ger ut Mytserien och hittills publicerades berättelser av Margaret Atwood (Penelopiaden), Jeanette Winterson (Tyngd), David Grossman (Lejonhonung), Alexander McCall Smith (Drömguden), Klas Östergren (Orkanpartyt), Su Tong (Binu och den stora muren), Ali Smith (Flicka möter pojke) och Dubravka Ugresic (Baba Jaga la ett ägg). Nästa bok utkommer i januari, är skriven av Milton Hatoum och heter Den förstrollade staden.

Det är allt som allt åtta titlar som redan finns tillgängliga på svenska och som presenterar åtta olika myter från åtta olika områden i världen. För mig verkar Mytserien jättespännande och jag har hittills läst Tyngd (läs min recension här) och Baba Jaga la ett ägg (läs min recension här). Drömguden tronar i bokhyllan och väntar på sin tur än så länge. Jag tycker att både Wintersons och Ugresics bok är superbra berättelser. Författarinnorna har verkligen satt sin personliga prägel på de myter som de valt: Tyngd återberättar myten om Atlas och Herakles medan Baba Jaga la ett ägg handlar om den slaviska varianten av en gammal trollpacka vars namn är just Baba Jaga.

Har du läst någon av böckerna i Mytserien? Om inte, har du lust att göra det? Om ja, har du lust att läsa fler?

Jag tror att vintern är en perfekt årstid att försjunka in i färgstarka berättelser som vilar med rötterna i sago- och mytvärlden och därför vill jag utlysa en NY LÄSUTMANING:

Under tiden december till februari ska du som vill läsa en till tre böcker ur Mytserien och sedan skriva om boken/böckerna på din egen blogg och lämna en kommentar inklusive länk här nedan. Du som inte har en egen blogg är välkommen att gästblogga här på Bokmania om boken/böckerna du valt och läst, det är bara att mejla dina tankar/recensionen till mig så publicerar jag texten (tillsammans med ditt namn förstås).

Välkommen till myternas värld!

Ta dig gärna en titt på hur läsningen fortskrider under tiden.

24 kommentarer:

Lyran sa...

Det här verkar jättespännande, jag vill gärna vara med!

Lyran sa...

Jag glömde skriva att jag ser att du fixat till din banner, nu ser allt jättefint ut.

Bibliophilia sa...

Vilken rolig idé, jag hade inte hört talas om detta projekt. Känner igen många av böckerna, men inte att de var del av ett bokprojekt. Jag är med, det finns flera av böckerna som jag är sugen på att läsa.

Andrea

Anonym sa...

KUL!

Jag kände till projektet - har läst Margaret Atwoods "Penelopiaden". Fö var det en anledning till att jag började blogga överhuvud taget.

Det här är precis i min smak!

Moa sa...

Jag hänger på! Har tänkt ta mig an detta projekt på egen hand men så här är det ju mycket roligare! :)

Jag har läst Penelopiaden och Orkanpartyt, båda två fantastiska böcker!!

Hellre barfota än boklös sa...

Jag har läst Penelopiaden men jag hade faktiskt inte en aning om att den ingick i en mytserie. Kul att få reda på det. Jag kan absolut tänka mig att läsa fler. Kanske hoppar på utmaningen. Har inte bestämt mig än dock.

Hellre barfota än boklös sa...

Ser att jag även läst lite i Myternas historia av Karen Armstrong. Fast inte hela. bara valda delar.

Anonym sa...

Jag tänker läsa om Penelopiaden - jag tyckte mycket om den och ämner ligger mig varmt om hjärtat.

Andra böcker jag är sugen på är Jeanette Winterson "Tyngd" och Alexander McCall Smith "Drömguden".

Vixxtoria sa...

Jag skulle kunna tänka mig att läsa Östergrens Orkanpartyt. Eller - om jag ska vara helt ärlig - så har jag funderat ett tag på att läsa den ändå, och då kunde jag ju komginera det här med mytutmaningen. Jag återkommer gärna om det blir av, men vill helst inte utfärda några utfästelser i förväg. Väldigt kul idé hur som helst :-)

Anonym sa...

Jag hänger på.

Maria sa...

Kul utmaning! Jag har sedan tidigare tänkt läsa allt i serien så jag ska helt klar vara med. :)

Jag har läst:
Tyngd - Jeanette Winterson
Penelopiaden - Margaret Atwood
The Helmet of Horror - Victor Pelevin
Girl Meets Boy - Ali Smith

Har även:
Myternas historia - Karen Armstrong
Orkanpartyt - Klas Östergren
The Fire Gospel - Michel Faber
Baba Jaga la ett ägg - Dubravka Ugresic

Emma sa...

Vågar inte börja på fler utmaningar, har nog misslyckats med varenda en jag hoppat på. Men det är flera av böckerna som jag är intresserad av att läsa, så kanske ändå...en bok måste jag väl i alla fall hinna med :)

snowflake sa...

Jag har tänkt läsa de här ända sen jag först hörde talas om Mytprojektet, men jag får visst aldrig ändan ur. Kanske kan en utmaning kicka igång mig?

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Vi kanske kommer att bli ett litet myt-gäng, vad trevligt. Som det står i inlägget så räcker det med att endast läsa en bok ur Mytserien, om man inte hinner/orkar med fler (dvs tre stycken t.o.m.februari), och det borde de flesta klara. Mytserien ska inte vara någon oöverstiglig utmaning.

Själv ska jag läsa Drömguden (den är pyttetunn) och Orkanpartyt som jag just lånat på bibblan.

Jag hoppas också att lusten att läsa fler titlar ur serien väcks genom att ta del av andras läsupplevelser av de olika böckerna.

Mycket nöje!!!

Vixxtoria sa...

Jag har i alla fall släpat hem Östergrens bok från biblioteket. Det blir lättare att påbörja läsningen då :-)

Anonym sa...

Nu finns ett inlägg om "Atwoods "Penelopiaden" i min läsdagbok

Ska leta efter någon mer mytbok på biblan i morgon.

Anonym sa...

"Tyngd" av Jeanette Winterson finns kommenterad i min läsdagbok
Den är så bra!

Anonym sa...

Drömguden av McCall Smith är nu kommenterad i läsdagboken.

(Jag känner mig förfärligt flitig!)

Moa sa...

Flicka möter pojke har jag nu läst och skrivit om på Textappeal.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag har börjat samla ihop länkar till era recensioner och ska publicera dem i ett eget inlägg så att det blir lätt att hitta bland dem för alla som vill läsa.

Ni som meddelar att ni har läst några av böckerna ur Mytserien tidigare, det spelar ingen roll om det finns recensioner av äldre datum. Jag kan lägga till länkar i Mytserien-samlingen i alla fall.

Fortsätt och läs :-)

Elin S sa...

Rolig utmaning! Själv älskade jag verkligen Baba Jaga la ett ägg. Nu blev jag peppad att börja med Ali Smith som jag varit sugen på länge, Flicka möter pojke. Jag är också nyfiken på den nya, Hatoums Den förtrollade staden.

Men jag blir också nyfiken på vad andras favoritmyter är? Själv skulle jag nog skriva om någon häxa.. Fast det gjorde ju Ugresic så bra..

Veronica sa...

Jag har läst och skrivit om Drömguden och Orkanpartyt.

Cicci sa...

ÅÅÅ, det här låter spännande. Har inte hört talas om detta förut. Då det nu är februari så har ni väl redan läst alla böckerna, men jag kommer att läsa dem efterhand.
Den svenska varianten av detta är väl då "Släkten" där svenska författare skall skriva om en fiktiv släkt och Sveriges historia från vikingatiden fram till nutid. Utkommna böcker hittils är:

Blandat blod av Katarina Mazetti
Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg

Jag har själv införskaffat första boken.

lustigkulle sa...

Nu är min artikel om Binu och den stora muren på plats. - i sista stund.