söndag, november 15, 2009

Livsvisdom från Afrika

I går kväll började jag läsa Utvandringens tid av Tayeb Salih från Sudan, en av bokstoppen på Jorden runt resan som nu kommit till Afrika. Redan på sidan nio fann jag några rader som tilltalade mig:

"Jag vill ta för mig av livet men också generöst ge. Jag vill låta kärlek flöda från mitt hjärta för att mogna och ge frukt. Det finns många horisonter som måste besökas, frukter som måste plockas, böcker som måste läsas och vita blad i livets bok som måste fyllas med klara meningar med djärv stil."

På Afrika-listan finns det två böcker till som jag inte har läst men skulle vilja läsa: Chinua Achebes Allt går sönder och Nadine Gordimers Min sons historia. Båda står tålmodigt i bokhyllan och väntar. Jag tycker att Afrika är en mycket spännande litterär kontinent, av mig så gott som outforskat. Min erfarenhet av afrikanska författare har hittills varit ringa, men mycket positiv (t.ex. En halv gul sol).