lördag, november 07, 2009

Läser på uppdrag :-P

Är just nu helt försjunken i läsningen av kroatiskan Dubravka Ugresics roman Baba Jaga la ett ägg eftersom jag ska "testrecensera" den åt lokaltidningen. Boken kommer ut den 13 november och min deadline för recensionen är den 15:e. Om jag lyckas kommer jag (hoppas jag) att bli freelancerecensent åt EK vilket skulle betyda jättemycket för en hobbybokbloggare som jag. Gissa om jag läser noggrannare än nånsin förut! Samtidigt undrar jag om mitt östeuropeiska/slaviska ursprung gör läsningen och förståelsen av berättelsen enklare men ett efterföljande recenserande utifrån ett svenskt perspektiv svårare. Jag har en vag känsla av att kulturarvet möjligen är av betydelse i det här fallet. (Dessutom utspelar sig en del av boken i Tjeckien.) Kanske kommer jag att skriva ett längre inlägg på tema "läsarperspektiv och kulturarv". I mån av tid som jag just nu lider brist på.

8 kommentarer:

Lyran sa...

Jag håller tummarna för dig!

Jenny B sa...

Jag läste Smärtans Ministerium av Dubravka Ugresic för något år sedan och tyckte väldigt mycket om den, så jag är glad att man översätter fler av hennes böcker. Hoppas att du tycker om den här, och att du kan inspirera många fler till att läsa den, för det kan jag tänka mig att den är värd!

Anonym sa...

Håller tummarna - dina recensioner är så bra att det vore en tillgång för vilken som helst tidning att ha dig som recensent. Ser fram emot ditt inlägg om kulturarv - intresserar mig.

Kurt sa...

Det vore intressant att få veta vem på en tidning som bestämmer vilka böcker som skall recensera?

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Lyran: Tack, jag vet att du hejar på mig :-)

Jenny B: Den här nya boken har verkligen väckt mitt intresse för Ugresic, hon är en spännande författare och "Baba Jaga la ett ägg" är en annorlunda bok.

Kurt: Jag vet inte. Antagligen nån kulturredaktör.

Lustigkulle: Vad glad och uppmuntrad jag känner mig över din kommentar. Tack så mycket!

Maria sa...

Den här ska jag läsa snart förhoppningsvis. :)

(På tal om redaktioner och val av redaktionsböcker, så var den en av de mängder av recensionsböcker som inte får plats i tidningen hos UNT, så jag tog den till bloggen istället.)

Jenny sa...

Jag vill instämma med Lustigkulle; du kommer bli en tillgång för tidningen och en my bra recensent hos dem. Här hålls också en tumme...

Anonym sa...

Du kollar väl Kulturnyheterna imorgon torsdag! Kl 19 SVT1.