söndag, november 22, 2009

Kan du leva utan böcker?

I senaste numret (nr 4/2009) av tidningen ViLäser intervjuar Martina Lowden Kristina Lugn för att testa hennes läsvanor (s 11-17). Martina Lowden kallar sig själv för bokmissbrukare och Kristina Lugn är av svaren att döma av samma sort. Inspirerad av diagnostiska test för olika slags beroenden har Martina tagit fram åtta frågor om läsvanor. Ju fler ja-svar desto mer beroende är man. Nu tänker jag besvara Martina Lowdens frågor här på bloggen och även skicka dem vidare som en enkät. Hur är det med ditt bokberoende?

1. Är du ständigt försjunken i tankar om litteraturen?
Så gott som... säkert minst hälften av min lediga tid.

2. Tycker du att en tillvaro utan böcker vore begränsad, tråkig och intetsägande?
Herregud, jaaaaaa! Så klart! Det är ett otäckt scenario.

3. Blir du rastlös och irriterad när du inte får läsa?
Ja, men jag försöker ta hänsyn till min omgivning genom att bekämpa och dölja irritationen. Ibland får man faktiskt lov att göra något annat (också). Men det som kan driva mig till vansinne är när jag har en jättebra bok på gång och vill läsa men är för trött för att orka. Sånt är ett slugt bakslag.

4. Läser du för att få lindring när du mår dåligt?
Det är svårt om jag mår riktigt dåligt för då saknar jag allt som oftast koncentrationsförmågan. Annars: ja.

5. Känner du att tiden aldrig räcker till för allt du skulle vilja läsa?
Den känslan av otillräcklighet är min ständiga följeslagare och lässtress är ett permanent tillstånd. (Mest är det jobbet som inkräktar på min lästid.)

6. Kan du ha svårt att sluta läsa när du väl börjat?
Nej, egentligen inte, för en annan "hobby" jag har är att sova.

7. Händer det att du låter bli att göra något du borde ha gjort för att läsa i stället?
Ja, det händer ofta, men en av fördelarna med att vara vuxen är att man faktiskt kan bestämma själv och göra "nödvändiga" omprioteringar i verksamheten. Och när det gäller socialt liv och kravet att alltid "göra något", har jag slutat att ställa för höga krav på mig själv. Man är som man är. Men jag har aldrig stannat hemma från jobbet för att kunna läsa, jag är för plikttrogen för det.

8. Har anhöriga eller vänner tyckt att du läser för mycket?
Nej, inte att jag läser för mycket, men att jag tvunget måste blogga så mycket efteråt...

Mitt resultat: 6 av 8. Det måste betyda att jag inte kan leva utan böcker men har mitt bokberoende hyfsat under kontroll. Eller?