torsdag, november 19, 2009

Just så-historier

Bokens originaltitel är Just So Stories - for little children men jag tycker att Rudyard Kiplings bok Just så-historier (översättning av Britt G. Hallqvist) är lika mycket lektyr för vuxna, precis som en bra barnbok ska vara. Men två viktiga krav måste varje potentielle läsare oavsett ålder uppfylla, nämligen att vara frågvis och att ha fantasi. För om man inte är det minsta nyfiken på hur till exempel alfabetet kom till, hur elefanten fick sin snabel, kamelen sitt puckel, leoparden sina fläckar eller valen sitt trånga svalg, så ska man inte göra sig besvär. Inte heller om man inte är öppen för ovanliga lösningar.

Kiplings Just så-historier ger fantasifulla svar på frågor som vi vuxna till vardags tenderar att avfärda med ett torrt jag vet inte utan att ens lyfta huvudet från tidningssidorna. Med Just så-historier kan det bli bot och bättring, jag lovar.

Boken innehåller tolv historier, den ena skojigare och mer fantasirik än den andra och alltihopa är skrivna på ett språk som gör berättelserna rättvisa: påhittade ord, ramsor, rytmiska upprepningar, rim. Ordrikedomen är helt makalös. Som ett språkligt fyrvekeri.

"Men så snart sjömannen, som var en riktig fiffikus till karl, befann sig i valens varma, sköna skåp till mage, klampade han och stampade och hoppade och skuttade och dansade och svansade och svängde och slängde och skramlade och ramlade och bet och slet och snurrade och hurrade och rände och bände och gnodde och snodde och lunkade och dunkade och hoade och tjoade och skrålade och vrålade och luffade och knuffade och dansade jigg där han inte borde dansa jigg, så valen kände sig högst olycklig." (Ur Hur valen fick sitt trånga svalg)

Fast jag är vuxen tyckte jag om att läsa berättelserna i sängen innan jag somnade - en perfekt avkoppling efter en jobbig arbetsdag, och inget att skämmas för. Men bäst är det förstås att läsa boken högt för barnen. Just högläsning måste vara det ultimata sättet att ta del av historierna, för då kommer rytmen i språket mest till sin rätt. Jag provade att läsa högt för mig själv lite grann och jodå, jag kände språkets puls. Prova själv med citatet ovan så får du se...

Förutom berättelserna innehåller boken många fina illustrationer och originella bildtexter.

Just så-historier tål att läsas många gånger, om och om igen.Köp den på Bokus eller på AdLibris.