torsdag, november 26, 2009

Bokfrågornas ABC - del 1

Tack vare Lilla O kommer en ny utmaning som fångat mitt intresse: Bokfrågornas ABC. Denna första gång är veckans bokstav bokstaven A.

Frågorna (och svaren), som självklart är bokrelaterade, kommer här:
1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Jag kom att tänka på Jeanette Wintersons bok Tyngd som på ett säreget vis återberättar den antika myten om Atlas och Herakles. En riktigt bra bok.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
Det här var en mycket svår fråga. Jag fick gräva så djupt i minnet att jag till slut hamnade i skrymslen där jag förvarar bortglömda kunskaper från lektionerna i litteraturhistoria (mycket länge sedan) men det gav resultat och ett namn dök upp: Adam Mickiewicz (1798-1855). Efter en snabb koll på nätet mindes jag även hans centrala bok Herr Tadeusz eller Sista fejden i Litauen: En berättelse ur lantadelns liv från åren 1811 och 1812 som den heter i svensk översättning. Jag tror ta mig sjutton att jag rent av var tvungen att läsa boken när jag pluggade slavisk/östeuropeisk litteraturhistoria för jag kände igen titeln direkt. Men kommer jag ihåg något av den? Nänä. Jag tvivlar också på att någon av er kommer att rusa till bibblan i morgon för att låna hem verket.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Det var tjeckiska barnböcker och jag minns många av dem. En av favoriterna finns faktiskt översatt till svenska och heter Dasjenka : en hundvalps levnad . Boken är skriven och illustrerad av Karel Capek. Exemplaret som jag hade som liten, och som jag senare läste för min son, såg ut precis som på bilden här intill. Jag har för mig att boken följde med oss vid flytten till Sverige - måste ta mig en titt i lådorna på vinden. Det vore roligt att plocka fram den och läsa...

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
Just nu läser jag Min sons historia av Nobelpristagaren Nadine Gordimer. Den utspelar sig i Sydafrika.