tisdag, november 17, 2009

20-årsdagen av Sammetsrevolutionen

Tjeckoslovakien, den 17 november 1989: En ny tidräkning börjar. Wow!
Nästa bildcollage visar händelser i Tjeckoslovakien i november 1945, augusti 1968 och i november 1989 och det är bilder som påminner mig om frihetens värde. Det kan låta patetiskt, jag vet, men är inte desto mindre en uppriktig känsla. År 1968 var jag tre år gammal, 1989 var 24. Jag har mina minnen, inte minst av de två sångerna som ackompanjerar bildspelet. Det var nämligen totalt förbjudet att lyssna på dem och att sjunga dem, men man gjorde det ändå. Mycket!
Idag är det alltså 20 år sedan Tjeckoslovakien (nuvarande Tjeckien och Slovakien) blev fritt, en händelse som i allra högsta grad påverkade mitt liv. Utan sammetsrevolutionen 1989 skulle jag knappast sitta här i Sverige idag och blogga på internet, utan jag skulle nog sitta kvar i ett stängt kommuniststyrt land och längta ut...

I samband med årsdagen vill jag passa på och tipsa om en nyutgiven novellantologi med tjeckiska författare. Antologin heter Tjeckien berättar: I sammetens spår och innehåller femton noveller.

Förlaget presenterar boken så här:
"Sammetsrevolutionen 1989 förändrade på ett omvälvande sätt litteraturens villkor i Tjeckien. Författarna fick plötsligt en helt ny verklighet att förhålla sig till. Tiden som följde blev dynamisk. Bokmarknaden formligen exploderade med en salig blandning av högt och lågt. Många äldre författare hade svårt att finna sig till rätta, medan de yngre började experimentera och tänja på språkets gränser. Efterhand tog nya författarskap form som har kommit att dominera och förnya den litterära scenen. Två decennier efter murens fall är den tjeckiska litteraturen en spännande och färgstark blandning av etablerade författare och nydanande debutanter. Den här antologin gläntar på dörren till det magiska, det tragiska, det burleska och det humoristiska i den samtida tjeckiska litteraturen."

Jag hade entusiastiska planer på att läsa antologin lagom till idag, men tyvärr blev det inte så för just nu är det lite si och så med läsningen. Men det kommer.