tisdag, oktober 20, 2009

Vem kan älska Ella?

Vem kan älska Ella? är också en modern saga skriven av Anette Skåhlberg och illustrerad av Katarina Dahlquist från Sagolikt Bokförlag. Dessa två kvinnor tror på sagans kraft och utifrån den övertygelsen skapar de vår tids sagor som kan ge barn förutsättningar att okritiskt se sig om i världen. När det gäller fördomar så övertar barnen dem vanligtvis från oss vuxna, så är det ju. Men om vi är öppna - och om vi tillåter barnen att vara öppna - då kanske vi sår ett frö till en bättre värld i framtiden. Med sagans kraft och hjälp.

Vem kan älska Ella? handlar om Elvira, en gammal hemlös kvinna som en dag hittar en korg med ett spädbarn i. Bredvid babyn ligger en skylt med texten Vem kan älska Ella?. Elvira kan älska barnet, det vet hon med säkerhet, och hon gör det av hela sitt hjärta. Hon tar hand om lilla Ella, trots hemlösheten. Kärleken är oändlig och ligger som en varm filt över Elviras och Ellas tillvaro. Men när Ella är sex år gammal, dör Elvira och Ella blir tvungen att plocka fram den gamla skylten och ge sig ut på jakt efter en ny familj. Hon vet vad hon ska göra, det har Elvira talat om för henne. Hon är inte rädd. En dag träffar hon Adam och Anton och bestämmer sig för att i hemlighet flytta in i deras lägenhet. Så småningom blir hon förstås upptäckt, men eftersom Adam och Anton länge har längtat efter ett barn, får Ella stanna hos dem. Adam och Anton älskar varandra och de kan älska Ella också. Tillsammans blir de en riktig familj.

Vem kan älska Ella? är en kapitelbok med text (ett helt kapitel) till vänster och en stor bild till höger på varje uppslag. Längst ner efter varje text finns tre rader skrivna med versaler och avsedda för barn som just lär sig eller har lärt sig att läsa själva. De tre raderna återger och sammanfattar det viktigaste på sidan. Det är smart och bra, en idé som jag gillar och som jag tror uppskattas av barnen. Annars är boken tänkt att läsas högt av en vuxen då målgruppen är barn i ålder 6-9 år. Och naturligtvis finns det mycket att prata om efteråt!

Jag tycker mycket om illustrationerna. I den här sagan skildras hemlöshet, fattigdom och utanförskap men bilderna utstrålar ändå mycket värme. Ansikterna är mjuka och snälla. Det är inte eländigt och man känner ingen missär eftersom fokus ligger helt på de positiva känslorna människor emellan.

Jag tilltalas av att moderna samhällsföreteelser så som homosexualitet och homosexuellas rätt till adoption tas upp i en bok för barn. Att homosexuella gifter sig och bildar familj är inte längre något konstigt. Därför måste litteraturen, även barnlitteraturen, hänga med och motverka fördomar som ofta, tyvärr, är djupt rotade. Utan att för den sakens skull vifta med pekpinnar eller ropa politiskt korrekta slagord.

Vem kan älska Ella? är den första boken i en planerad trillogi om flickan Ella och den finns även som ljudbok. Sagoboken och ljudboken kan beställas som ett paket, vilket jag rekommenderar för då kan barnet bli mer "självläsande" och läsa/lyssna så mycket det vill även om mamma eller pappa har något annat "viktigt" för sig.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.