lördag, oktober 10, 2009

Vad är det som kliar?

Det var kärlek vid första ögonkastet när jag för ungefär ett år sedan för första gången betraktade och läste Nicola Davies (text) och Neal Laytons (illustration) faktaböcker för barn i mellanstadieåldern: Bajs - det onämnbaras naturhistoria och Extrema djur - de tuffaste varelserna på jorden.(Bajs-boken recenserar jag här och Extrema djur här.)


I år har bok nummer tre i serien tillkommit - Vad är det som kliar? Undertiteln till denna spännande rysare är Parasiter - dokument inifrån.

Alla djur och varelser på vår planet har en livsmiljö som dom trivs i, där de lever, äter och förökar sig. Samtidigt ugör alla dessa djur och varelser en livsmiljö åt andra små eller mindre krabater - parasiter. Och människan är inget undantag. Loppor, löss, fästingar och maskar. Brrrr, uchhhhh, fy. Boken Vad är det som kliar? handlar inte om några gosiga kramdjur, men man läser den med nyfikenhet och - ja, lite äckelblandad förtjusning. Man lär sig allt om olika inkräktare och parasiter, vad de äter, hur de ser ut, hur de hittar sitt värddjur, hur de förökar sig och vilka goda respektive dåliga egenskaper de har.

Det som är speciellt för Davies & Laytons faktaböcker är att de inte räds att använda ett fackspråk där så behövs. Men de förklarar alltid, både med ord och bilder. De är pedagogiska. Jag tycker att det är bra att barn får träna sig i att läsa en riktig faktabok som till och med innehåller ett register med sidhänvisningar och ordförklaringar i slutet. De uppmanar till kunskap.

Om man skulle tycka att texterna är för svåra för barnet (vilket de kan vara), kan man faktiskt bara titta på bilderna och läsa bildtexterna, eller så kan en vuxen läsa högt och förklara samtidigt. Om man som vuxen läser boken tillsammans med barnet, lovar jag att man själv alltid lär sig något nytt som man tidigare inte haft en aning om. Det är spännande och lärorik läsning för små och stora.


Illustrationerna är enkla och fokuserar på just den detalj som är viktig i sammanhanget. De är ofta roliga och humoristiska. På förlagets hemsida finns tre olika uppslag med illustrationer att beskåda (1, 2 och 3)

Personligen gillar jag att Davies & Layton väljer annorlunda ämnen för sina böcker och att de går sina egna vägar i stället den vanliga gullepluttsvägen. Alla behöver inte skriva och teckna barnböcker om hundar, katter, kaniner eller hästar. De vågar provocera och utmana och kanske därför tar det tid innan läsarna (inklusive föräldrar och lärare) upptäcker tjusningen med den kunskap de bjuder på.

När det gäller Vad är det som kliar? Parasiter - dokument inifrån så är det kanske den mest avancerade boken hittills och även ämnet betraktar jag som minst lockande av de tre titlarna som finns tillgängliga. Om man bara skulle vilja köpa en enda titel ur serien, så är Bajs-boken eller Extrema djur-boken bättre. Men som en del i serien är Parasit-boken toppen.

Läs mer i DN.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.