måndag, oktober 26, 2009

Tematrio - Förtryck

Tematrion handlar denna vecka om förtryck och jag hakar på efter en tids uppehåll. Man ska berätta om tre böcker som skildrar krig eller andra former av förtryck.

1. En halv gul sol av nigerianskan Chimamanda Ngozi Adichie handlar om Biafrakriget på 60-talet. En fascinerande och storslagen berättelse av ett slag som det inte finns många av. Måste absolut läsas! Läs min recension här.

2. Romanen Stalins kossor av finskan Sofi Oksanen har fått sin titel efter de deporterade esternas namn på Sibiriens magra getter. Svårt att tänka sig en mer metaforisk och mer passande titel på en berättelse om finskestniska Anna, hennes estniska mamma som gift sig med en finne och lämnat Estland, om deras släkt i Estland och den eviga skräcken för att någon nära släkting eller vän skulle bli angiven, fängslad och deporterad till Sibirien. Jag skriver om boken här.

3. Sist men inte minst vill jag rikta strålkastarljuset mot den tjeckiske författaren Jáchym Topol som skriver om Pragvåren och augusti 68-händelser. Hans roman Nattarbete som är en annorlunda uppväxtskildring, är verkligen läsvärd. Min recension finns här.