fredag, oktober 16, 2009

Sveriges nationalparker - en praktfull fotobok

"Naturen får tiden att stanna till ett tag, och återför oss till ett långsammare och mänskligare tempo. Antagligen är det i naturen vi lättast glömmer klockan och hinner få perspektiv på livet, vilket är ett skäl så gott som något till varför vi behöver nationalparker. De skyddade områderna ger oss möjligheten att uppleva bekymmersfria stunder av ro och tidlöshet i naturen."

År 2009 är det 100 år sedan Sveriges första nationalparker bildades. De var nio stycken och de första även i Europa. I dag finns det 29 svenska nationalparker som tillsammans bildar en färgstark palett av allt vad den svenska naturen har att erbjuda. Boken Sveriges nationalparker bjuder på en storslagen resa genom dessa parker. För både ord och bild står naturfotografen och författaren Claes Grundsten.

I inledningskapitlet Varför nationalparker? besvaras frågan samt ges den historiska och idékulturella bakgrunden till nationalparkerna. Från Yellowstone i USA, som avsattes till världens första nationalpark 1872, till Sverige, Europa och övriga världen. Intressant och lärorikt.

Därefter presenteras de svenska nationalparkerna i tur och ordning. Resan börjar i nationalparken Stenshuvud i Skåne och slutar i Vadvetjåkka lång uppe i norr. I slutet av boken finns ett reflekterande kapitel, faktarutor och en karta.

Redan när man för första gången får boken i sin hand förstummas man av fotografiernas skönhet. Av bokens 300 glättiga sidor i A4-format upptas de flesta av bilder. Över hela uppslaget, helsida, halvsida samt några små foton. Panoramabilder och närbilder. Storslagna foton över en storslagen natur!

Claes Grundsten lyckas mycket bra med att fånga landskapets utseende genom det mest framträdande draget i varje område, säkert en riktigt utmaning för varje naturfotograf. Naturen i en barrskog kan vara ganska lik oavsett var man går, men på bilderna i Sveriges nationalparker tror jag mig se de mest subtila nyanserna i landskapet - i vegetationen och i typografin. Det är inga vanliga naturbilder som presenteras här, det är porträtt över platsernas atmosfär så som den kan växla beroende på tid på dygnet eller årstidens växlingar. Claes Grundsten har näsa och öga för det som avviker från standardbilden, han hittar alltid något specifikt som fångar uppmärksamhet: en sällsynt blomma eller fågel, en stenformation, mossbetäckta uråldriga träd, bergets spegelbild i vattnet eller en ensam vandrare mitt i ett vidsträckt landskap. Ett särskilt ljus. En stämning. Det är fantastiskt, helt enkelt.

Och texterna? Intressanta, läsvänliga, levande och personliga. Stor stil. Det typiska för texterna i Sveriges nationalparker är ögonblicksskildringar, synintryck och förmedlandet av upplevelsen. Hur det känns när man vandrar på platsen. Författaren är på spaning efter områdets själ och läsaren får följa med...

Men ögonblicksbilderna ingår samtidigt i ett större historiskt perspektiv. Claes Grundsten ger oss nämligen även parkens natur- och kulturhistoria. Man kan läsa om hur landskapet bildades, hur det fick sin karaktär och varför det är värt att skyddas.

En tredje ingrediens i texterna är diverse kuriosa eller myter som är knutna till den aktuella platsen. Visste du till exempel att Blå jungfrun (nationalpark mitt i Kalmarsund) är själva Blåkulla? Eller att skogen i nationalparken Tiveden får oss direkt att tänka på troll och oknytt som gömmer sig bland stock och sten och att det då knappast kunde vara en tillfällighet att den berömde sagotecknaren John Bauer fick de uppslag han fick eftersom det var här han bodde. Och att läsa om träd som började gro på 1200-talet, ja det är hur häftigt som helst.

Det är egentligen bara en enda invändning jag har, och det är att jag skulle vilja ha en liten faktaruta och en minikarta över Sverige ihop med varje enskild text i stället för i slutet av boken. Boken är stor och tung och det är jobbigt att bläddra fram varje gång man vill läsa faktainformation om någon park. Men å andra sidan är informationssidorna fullspäckade: geografiskt läge, när parken grundades, yta, dominerande naturtyper, djur och växter av intresse, aktiviteter, turistanläggningar och kommunikationer. Vet inte vad mer man skulle vilja veta...

Sveriges nationalparker är en mycket vacker bok över vår lands ovärderliga naturklenoder och jag måste säga att den har väckt lusten hos mig att i framtiden besöka åtminstone några av parkerna. Om jag besöker en nationalpark om året, som ett livsprojekt - då kan jag bli klar år 2038. Läs gärna ett smakprov.

I veckan som gått belönades Sveriges nationalparker med utmärkelsen Årets Pandabok 2010. Jag förstår varför.


En utmärkt present till varje naturälskare.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.