onsdag, oktober 14, 2009

Stening - så vidrigt!

Veckans bok i Malous Bokklubb är Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata, en mycket gripande roman som jag nyligen har recenserat och som handlar om en ung kvinna som efter en våldtäkt döms till döden genom stening. Trots det tunga ämnet är boken lättläst och av den sorten som stannar kvar i tankarna långt efteråt. Man kommer till insikt. Man får en åsikt. Den öpnar ens ögon. När man har läst den är man inte längre samma människa som innan. Den makten har ju skönlitteraturen.

I Malous program tidigare idag visades en intervju med författarinnan som kan ses här (vet inte hur länge länken kommer att fungera, så passa på) och Marcus Birro läste ett stycke ur romanen.

Samtidigt kommer just nu en ny film som även den handlar om stening: The stoning of Sorya M. Jag har inte sett filmen, bara några klipp. På You Tube finns hela den fasansfulla slutscenen att se, men den är så vidrig att jag inte ens vill länka till den. Jag orkade inte ens se hela det klippet, blev så oerhört illa berörd.

Och nu till kärnan i det här inlägget: På Amnestys hemsida ges just nu möjlighet att delta i deras protest mot dödstraff genom stening. Jag har redan skrivit under. Du kan också göra det. Gör du?