lördag, oktober 03, 2009

Smärtan & De från norr kommande leoparderna

I De från norr kommande leoparderna (recension) skriver Bodil Malmsten om Marguerite Duras roman Smärtan, en av världslitteraturens stora romaner som hon har läst och som även jag läste för sju dagar sedan.

"En kvinna väntar på en deporterad make, hon söker förtvivlat efter information, hon står i kö, hon måste få veta om hennes make överlevt koncentrationslägret, kriget är slut, hon bär en annan mans barn.

Med utgångspunkt från sina anteckningsböcker, de legendariska krigsdagböckerna, berättar Marguerite Duras om kriget, den enskilda människan, priset som ingen kan betala, som ingen har. Om någonsin en bok varit skriven i blod är det Smärtan, den är outhärdligt vacker och absolut oumbärlig."

Så skriver Bodil om Smärtan, och så här:

"Att läsa Marguerite Duras är att ge sig in på områden som inte går att överblicka, höjder, djup, i Duras värld är det riskabelt att vara, vackert och våldsamt".

Ja, så skriver Bodil och jag förstår inte hur jag ska kunna tillägga något, säga något som inte redan är sagt, men jag får väl försöka. Min recension ruvas varsamt fram.