lördag, oktober 17, 2009

FRED! 100 röster mot våld och krig

Jag är inte ensam om att nyligen har fått fotoboken FRED! 100 röster mot våld och krig hemskickad. Precis som Du är vad du läser hade jag inte tänkt att engagera mig i den så mycket, det kommer ju olika recensionsexemplar hela tiden, men när jag bläddrade i den, först lite på måfå och sen mer och mer nyfiket, blev jag intresserad av att läsa boken. Ordentligt, från pärm till pärm. Och det gjorde jag. Boken lyckades slå igenom bruset och fånga min uppmärksamhet, vilket i sig redan är ett gott betyg.

Andra bokbloggare som före mig skrev om FRED-boken är Full bokhylla och Ett hem utan böcker.

FRED! 100 röster mot våld och krig är en bok som i en lyckad symbios kombinerar foto och text. Majoriteten av fotografierna och även flertalet av texterna har vi mött tidigare i olika sammanhang - i pressen, i nyhetssändningar, i böcker, som låttexter. Vi känner igen dem. Det gör vi. Men vi reagerar knappt längre när vi ser dem var för sig. Så immuna och luttrade har vi blivit. Men i den här nya boken delar de på uttrymmet och bildar en ny enhet och det ger bilderna och texterna en ny röst. Jag betraktar fotografierna, läser texterna, begrundar siffrorna, berörs och tänker. Vad som sägs, ropas eller viskas är egentligen en och samma sak: Det finns alternativ. Det måste finnas ett alternativ! Krig är så fel, våld är så fel.

FRED! 100 röster mot våld och krig har tillkommit som en reaktion på det faktum att alldeles för många människor i Sverige i dag känner sig otrygga, rädda och på ett eller annat sätt utsatta för våld och hot. Detta trots att Sverige på över 200 år inte varit i något krig. Vi skulle ju kunna ha det så bra... Varför vet vi inte hur bra vi har det, egentligen?

I boken finns bilder av världens bästa fotografer och det är bilder som med tiden blivit symboler för olika konflikter i världen i modern tid (andra världskriget, Vietnam, Kina, Tjeckoslovakien, Ungern, Darfur mm) och det finns även bilder som illustrerar dagens våld i Sverige. Aktuella bilder på ännu aktuella händelser.

Jag noterar att medan bilderna ofta är tragiska, är texterna i stället gärna hoppfulla. Det är i texterna som alternativet gror. Hoppet. Kärleken. Astrid Lindgren, John Lennon, Peter Englund, Stig Dagerman (läs hans underbara dikt), Kofi Annan, Anne Frank, Desmond Tutu, Jonas Hassen Khemiri, Albert Einstein, Tage Danielsson, Martin Luther King, Miss Li, Kim Phuc, Christer Fuglesang, Dalai Lama, Rosa Parks med flera gör sina röster hörda.

Religioner citeras. FN:S allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna återges. Och i slutet finns ett register över hjälporganisationer där man själv kan göra insats om man vill samt information om ställen där man kan få hjälp utifall att...

Det är en tilltalande bok som lockar till att anteckna många minnesvärda citat. Läs gärna ett smakprov.

FRED! 100 röster mot våld och krig är ett av Sveriges största bokprojekt och boken kommer att kostnadsfritt skickas till landets alla 16-åringar. En strålande idé, tycker jag. Och jag hoppas att ungdomarna kommer att gilla boken. Formatet och utformningen borde vara i deras smak och locka dem till läsning.Redaktörer för boken är Saam Kapadia, journalist på SVT, och Jeppe Wikström, fotograf och författare. Utgivningen sponsrades av Expressen, Posten, Oriflame, Swedbank och Adlibris.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris