söndag, oktober 25, 2009

Fågelsång

Jag tillhör skaran av människor som gärna njuter av promenader i vår vackra natur. Inte så originellt, jag vet. Men avkopplande och nyttigt. Jag gillar att se på vackra, ståtliga träd. Jag gillar att glädjas åt allsköns blomster. Jag gillar att blicka mot himlen och avundas fåglarna att de kan flyga.

Jag gillar fåglar och deras kvitter, sång, pipande, skriande, tjatter, kuckande och hoande. De är liksom pricken över i:et vare sig man är i skogen, i kohagen eller vid vattnet. Därför är det inte så konstigt att jag blivit helt såld på boken Fågelsång - 150 svenska fåglar och deras läten. Kan det överhuvudtaget finnas någon människa som inte uppskattar fågelsång på våren och sommaren? Jag tvivlar.

Fågelsång - 150 svenska fåglar och deras läten är en annorlunda bok för hela familjen och man behöver inte vara en fågelexpert för att uppskatta den. Grundläggande kunskap får man på köpet.

Fågelsång-boken är skriven av Jan Pedersen, för ljudinspeling står Lars Svensson, fotografierna är tagna av Jari Peltomäki och Markus Varesvuo och illustrationerna är gjorda av Jony Eriksson. Allt i högklass. Fotografierna och illustrationerna är fantastiskt vackra. Vad naturen kan, tänker jag medan jag bläddrar.

Denna praktfulla bok, som är i stort format och består av 255 blanka sidor, har en unik förmåga att tjattra, pipa, hoa och sjunga. Den är nämligen försedd med en ljudspelare (fungerar ungefär som en cd-spelare). Helt fantastiskt. Man blir fast! Här porträtteras 150 svenska fåglar med text, bild och ljud.

Texterna som upptar ungefär en halv sida är alla uppbyggda enligt ett genomgående mönster: I första stycket kommer en intresseväckande presentation av fågeln och dess läte, i andra stycket beskrivs fågelns utseende och i tredje stycket kan man läsa lite om fågelns levnadsvanor och geografisk utbredning. Informationen är kortfattad och lättläst men ändå intressant och givande för alla fågelnyfikna.

Vare sig man besitter mycket kunskap om fåglarna sedan tidigare eller är helt nybörjare i ämnet fastnar man lätt med boken i knät. Man läser, beundrar de fantastiska bilderna, lyssnar än på den ena, än på den andra pippin. Det är kul. Varje text är illustrerad med en vacker teckning och kompletterad med ett stort fågelfoto i färg. Sedan har varje läte ett nummer som syns överst på sidan och det är både enkelt och går snabbt att navigera på ljudspelaren. Läsa, se, lyssna. Fram och tillbaka. Läs gärna ett smakprov.

Det händer lätt att det uppstår en tävling familjemedlemmar emellan: Kan du höra vad det här är för fågel? Och det här? Nämen gissa då!

I början av boken, innan själva fågelpresentationen, finns bland annat ett kapitel som heter Musik med mening och som handlar om fåglarnas sätt att kommunicera med hjälp av sången, om deras "språk" och hur det varieras. Vilka olika typer av läten som finns. Visste du till exempel att fåglar kan sjunga på dialekt? Mycket fascinerande. I det här kapitlet får man också tips på hur man kan bära sig åt rent praktiskt för att lära sig känna igen fåglar på deras läten ute i det fria.

Man ska börja inlärningen tidigt på våren, innan alla flyttfåglar anlänt och löven har slagit ut. Fast jag tror att det är ganska svårt. Men några fåglar, de som finns i min närmaste omgivning, tänker jag i alla fall lära mig, och det ska bli roligt. Tills vidare nöjer jag mig dock med att sitta i fåtöljen med boken i knät, trycka på uppspelningsknapparna på ljudspelaren och drömma mig bort till sommarhalvårets ljuva dagar med öronbedövande fågelsång. Nu är det bara skator som hörs från trädgården och deras skrik var jag kapabel att identifiera redan innan.

Fågelsång - 150 svenska fåglar och deras läten är en häftig och trevlig present till alla som gillar att vistas i det gröna och titta upp i det blå samt till alla som nu under vinterhalvåret ser till att de små bevingade liven får mat i magen. Det är ju ingen självklarhet att veta hur de låter när de är kära på våren... Och som jag har skrivit lite högre upp - det är en jättebra bok för hela familjen.

Visst är omslagsbilden ljuvlig?


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.