Jag börjar med en fråga:
Vet du att det finns något som heter Svenska Deckarbiblioteket och att det i år är 20 år sedan den grundades?
Svenska Deckarbiblioteket (grundat 1989 ) ligger i Eskilstuna, som en del av stadsbiblioteket, men är inget vanligt bibliotek. Åtminstone inte i bemärkelsen att vem som helst kan komma när som helst och låna vilken deckare som helst. Nej. Eventuella lån medges endast ur fackboksamlingen och då efter personlig kontakt med Deckarbibliotekets "föreståndare".
Deckarbiblioteket är en institution, ett forsknings- och studiebibliotek, och har som huvudsaklig uppgift att samla kriminallitteratur på svenska språket, såväl svenska original som översättningar till svenska, samt facklitteratur om kriminallitteraturgenren - avhandlingar, bibliografier, essäsamlingar, författarbiografier mm.
Sammanlagt finns det omkring 14000 volymer i Deckarbiblioteket och varje år tillkommer 80-100 nya svenska titlar, så beståndet växer så det knakar. Det finns även en stor klippsamling av recensioner från åren 1939-1979 och dessutom, vilket är Deckarbiblioteket extra stolt över, hela Maj Sjöwalls och Per Wahlöös referensbibliotek om kriminologi. Du kan läsa mer om samlingarna här.
Varje år har Svenska Deckarakademin, som består av 24 ledamöter, ett par sammanträden i Deckarbiblioteket i Eskilstuna. Det är dags igen i november. Då får man också veta vem som får priset för årets bästa kriminalroman. Fjolårets vinnare var Nattfåk av Johan Theorin.
Mannen som grundade, och fortfarande företräder, Svenska Deckarbiblioteket heter Thomas Böös och han belönas nu med Eskilstuna-Kurirens Kulturpris för sitt livsverk. I en intervju i dagens EK säger han så här om kriminallitteraturen idag:
"Jag tycker att utgivningen är för stor. Man säger att boomen för deckare är över men att pseudonymen Lars Kepler fick nio miljoner för sin bok säger något. Kriminallitteraturen har blivit bredare men inte bättre. Topparna är ganska få. Jag sticker väl ut hakan här men jag tycker att förlagen inte tar sitt ansvar. De lurar sina läsare. Man lanserar till exempel en ny deckardrottning - som ingen läst. Hur vet man att det är en deckardrottning? Det är inte seriöst av förlagen och här har Svenska Deckarakademin en viktig roll. Akademin ska föra fram den goda litteraturen."
Vill du veta mer? Se Deckarbiblioteket i bilder eller läs om 20-års jubiléet i Tidsskriften för underhållningslitteratur.
Att Eskilstuna har en fast plats på den svenska deckarkartan bevisas även av det faktum att Mälardalens högskola har startat kursen Svensk kriminallitteratur (se kursplan och litteraturlista här).
Jag måste tyvärr erkänna att jag hittills inte tagit tillfället i akt och besökt Deckarbiblioteket då det är öppet hus, fast Eskilstuna är hemmaplan för mig. Det har liksom inte blivit av. Än. Men kanske i år... För nyfiken är jag, trots att deckargenre inte är min kopp te.