lördag, oktober 31, 2009

Att överleva dagen

Att överleva dagen är naturfotografen Brutus Östlings (läs mer om honom och hans fotograferande i DN)sjätte fotobok om fåglar och den femte i storformat. Texterna är skrivna av Susanne Åkesson som är professor i zooekologi och har tidigare arbetat tillsammans med Brutus Östling i Pingvinliv och Fantastiska fåglar.

Boken Att överleva dagen handlar om fåglarnas sinnrika och imponerande anpassningar till flykt, rörlighet, partnerval, födosök, jaktteknik och renhållning. Hur fungerar fåglarnas syn och hur upplever de sin omvärld? Kan de se under vatten och hur vet de när det är dags att flytta och vart? Hur navigerar de och hur gör de när de väljer en partner? Hur fungerar deras minne?

Att överleva dagen är ingen vanlig fotobok, utan snarare en spännande dramadokumentär om fåglarnas liv där individen alltid står i centrum. Brutus Östling tar inga traditionella artbilder på fåglar som vackert sitter på en pinne. Fåglar i Östligs böcker är individer och hans bilder är vild action. Beteendet går före artbeskrivning. Fågeln gör alltid något intressant och när man ser bilden undrar man genast vad det är han gör. Och varför. Därför är texterna viktiga och det känns självklart att läsa dem, tanken på att hoppa över textläsningen finns inte för mig.

Jag är nyfiken och vill veta hur det till exempel är möjligt att lappugglan kan sitta högt uppe i ett träd och med sin hörsel avsöka ett stort område för att sedan dyka ner och fånga en liten mus som gömer sig djupt under snön. Tack vare Susanne Åkessons texter vet jag nu också att tukanen har en färgglad näbb för att han reglerar sin kroppsvärme med den. Vidare fascineras jag av nötkråkans minnesförmåga eftersom den kan komma ihåg över tio tusen olika gömmor med nötter som den har gjort i marken. Och mycket, mycket, mycket mer!

Det är typiskt för Brutus Östling att med sin kamera fokusera på något som är speciellt för just den ena eller andra fågeln och Susanne Åkesson klär sedan företeelsen med ord. När det gäller texterna så innehåller Att överleva dagen även längre textpartier, vanligtvis i början av ett nytt kapitel. Dessa passager är längre och relativt avancerade eftersom informationen de förmedlar är ganska komplicerad och det går inte att undvika en del svåra ord och facktermer. Därmed är det dock inte sagt att man måste vara naturvetare för att begripa. Inte alls. Det finns sammanlagt åtta stycken längre texter som bl.a. analyserar fåglarnas sinnen och redogör för deras utveckling och anpassning samt navigationsförmåga.

Det finns möjlighet att se och läsa de 21 första sidorna som textutdrag. Det roliga med boken är också att den bjuder på överraskningar i form av foton som något oväntat inte alls föreställer fåglar utan andra djur. Vad har ett lejon i en fågelbok att göra? Ja, det svaret får du om du själv läser Att överleva dagen.

Att överleva dagen är nominerad till Augustpriset 2010 i fackboksklassen. Tidigare böcker av Brutus Östling heter Mellan vingspetsarna, Pingvinliv, Örnarnas rike, Kaxiga fåglar och Fantastiska fåglar. Jag har alla utom en.


Köp Att överleva dagenBokus eller på AdLibris.