söndag, september 27, 2009

Så var mitt besök på Bokmässan...

Gårdagens debutbesök på Bokmässan blev så som jag hade hoppats att det skulle bli - trevliga möten, boksamtal, bläddrande i böcker och en ryggsäck som blev allt tyngre för varje timme som gått. Ömmande fötter och värkande axlar som bonus.

Jag anlände till mässan strax göre klockan tolv och det var klockan ett skulle Lyran och jag träffas utanför Sekwas och Elisabeth Grates monter. Sekwa-folket var mycket trevliga och jag fick med mig boken Den röda soffan. Medan vi var i Sekwas monter stiftade jag även IRL-bekanntskap med Mattias Boström från Piratförlaget. Elisabeth Grate var inte på plats just då, men eftersom hon var en av dem jag mycket gärna ville träffa så gick jag tillbaka till montern lite senare och fick en pratsund med henne. Då hamnade Dockan Bella i ryggsäcken.

Lyran och jag fortsatte till Journalistförbundets monter för att lyssna på debatten Kulturrecensenter vs Bloggare som handlade om huruvida bloggarna håller på och tar över tidningsrecensenternas roll som kulturkritiker. I panelen satt Siri Reuterstrand (kulturjournalist och redaktör för nättidskriften Alba), Kalle Malmstedt (pop- & rockkritiker för GP), Rosemari Södergren (Kulturbloggen) och Eva Emmelin (En full bokhylla). Lite tråkigt var att att även Eva och Rosemari är journalister i botten, det vore bättre med bokbloggare i panelen som inte samtidigt är yrkesskribenter.

Jag måste säga att jag inte förstår varför man ställer bokbloggare och proffessionella litteraturkritiker mot varandra, enligt min åsikt kompletterar vi varandra. Kalle Malmstedt menade att en proffessionell kritiker är utbildad i ämnet och därmed besittter en större kunskap, medan en bloggare har fördelen att få skriva personligt och subjektivt. Jag håller inte med honom. Det finns många bok- eller musikbloggare som har djupa teoretiska kunskaper i ämnet och det påpekades även av Rosemari från Kulturbloggen. Jag tycker inte heller att bokbloggare utgör hot mot gammelmediernas bokrecensioner, det är helt olika saker och man spelar i olika lag.

Något som jag tycker ligger på plussidan för oss bokbloggare, men som inte alls togs upp i debatten, är att vi inte stirrar oss blinda på nyutgivna titlar utan vi läser allt och håller även äldre böcker aktuella genom att skriva om dem. På det viset fyller vi en funktion som gammelmedia inte riktigt har idag.

Nåja. Efter debatten träffade vi Petra (En annan sida) och Eva Swedenmark. Samtalet kretsade bland annat kring hur vi hanterar andras bilder på våra bloggar, när och hur det är okej att låna en bild och när det inte alls skulle vara förenligt med upphovsrätten. Sedan skildes Lyrans och mina vägar i mässhallen, men det var mycket trevligt att träffa henne.

Jag vandrade vidare. Nästa besök var hos Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist på Sagolikt bokförlag, de bjöd inte bara på rosa muffins till Kalles ära (jag recenserar boken här) utan även på småprat, skratt och allmänt mysig stämning i sitt sagomonter. Innan jag gick därifrån fick jag med mig Vem kan älska Ella, ännu en normbrytande sagobok ur deras utgivning som jag ser fram emot att läsa och recensera så småningom.

Nästa anhalt var Tjeckiska centrets monter, ett måste för en som jag. Jag hoppades att få träffa författaren Jáchym Topol (Nattarbete), men det ville sig inte, han var inte där just då. I stället träffade jag en annan tjeckisk författare som snart kommer att lanseras i Sverige - Jaroslav Rudis. Och så köpte jag novellantologin Tjeckien berättar: I sammetens spår . Den ska bli spännande att läsa.

Därifrån bar benen mig till Ann och Jonas från ViLäser. Samtalsämnet var bokbloggande. Visst vore det kul om bokbloggare hade en egen monter på Bokmässan nästa år, kanske ihop med ViLäser?

Och så till Kabusas monter för att kolla på deras utgivning, inte minst barnböckerna som jag gillar. Titlarna i min ryggsäck fick sällskap av Vad är det som kliar?, bok nummer tre i en serie.

I Atlas förlagets monter hade jag turen att träffa Anneli Jordahl och fick hennes bok Jag skulle vara din hund signerad. Vilken trevlig kvinna!

Avslutningsvis måste jag i min barnslighet skryta lite med att jag råkade prata med och få autografer av Peter Englund och Horace Engdahl. Sture Allén hade precis lämnat Svenska Akademiens monter, annars hade jag kunnat heja på alla tre ständiga. När jag efter en stund berättade för Peter Englund att jag skriver på Bokmania sa han "Oj, är det du?" Gissa om jag tyckte att det var riktigt riktigt riktigt roligt!

Efter fem timmar var det dags för mig att tänka på refrängen och skynda till tåget. Enligt min stegräknare krävdes det 9 138 steg för att klara av allt detta plus lite till. Trodde det skulle bli mer... Och om jag ska till Göteborg nästa år? Klart jag ska! Det var jätteroligt att vara där.


20 kommentarer:

Hermia sa...

Tack för rapporten från diskussionen om bloggare och kritiker - och för att du nyanserar ytterligare! Tänker också på det du tar upp - att vi som bloggar skriver om vår nöjesläsning som inte följer recensionsdatum, att tillsammans väcka diskussion kring äldre bok eller okänt författarskap tycker jag är en del av tjusningen. Roligt också att ta del av dina montermöten. Jag irrade så lite mellan montrarna, Vi läser kom jag nog inte ens i närheten av. Är lite för blyg för att inleda samtal utifrån mig som bloggare.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag tycker att det bara är roligt att inleda samtal med någon som man "känner" från nätet, att få ett ansikte bakom en hemsida. Kanske lite naivt räknar jag med att andra tänker likadant ;-P

Vixxtoria sa...

Åh, vad spännande Bokmania, att du rapporterar! Jag är glad över att du haft en så trevlig mässa, och om jag var grön av avundsjuka innan för att jag inte hade tid att åka till Gbg i mässtiderna i år (men jag åker ju dit alltsomoftast ändå, som tur är), så är jag nog nästan svart och har trillat av pinn nu.

Jag blir särskilt glad över debattrapporteringen, och jag tycker som Hermia att du nyanserar det bra. För det handlar ju mer om komplettering än konkurrens mellan kritiker och bokbloggare. (Det är ju dels lite som att säga att om en bok har recenserats i dn så ska den inte recenseras i GP eller Sydsvenskan eller svd.) En del bokbloggare är lika - eller mer - belästa som kritierna, och en del är mindre. Men ibland kan ju en bok anmälas för en ny publik om den som skriver om boken inte är så där superlitterär. Boken når en publik utanför kultursidornas läsare, kanske?

Och det där viktiga, som du tar upp, att bokbloggare ofta lyfter fram böcker som inte kom ut i morse, utan kanske förra året, för fem, 10, 50, 100 år sen. Det är en viktig aspekt! Och det är därmed ett viktigt komplement till alla dagssländestyrda recensioner (eller, det är lite orättvist; visst ska nya böcker också uppmärksammas).

Sedan tycker jag (som bloggare) att det finns en enorm frihet i att få välja själv vad jag skriver om, och inte vara styrd av någon redaktion eller några nya böcker som ligger och "måste" recenseras!


Till sist tycker jag det låter som om bokbloggandet öppnar för oerhört spännande möten på bokmässan. Själv är jag nog som Hermia. Jag undrar jag om jag skulle kunna droppa att jag var en bokbloggare? (Faktum är att jag inte ens är riktigt säker på att jag skulle vågat sluta upp vid en bloggträff OM jag hade lyckats komma till bokmässan i år... )

Och det där med att Englund kände till Bokmania - wow säger jag bara!

Magix Bokbabbel sa...

Tack för utförlig rapport!

Du har alldeles rätt i ditt påpekande att bokbloggar läser all sorts litteratur!

Och vad modigt av dig att "outa" dig för Peter Englund. Tror nog att jag hade vågat mig på att träffa andra bloggare, men att berätta vem man är för en "superkändis", ja det är redan stort!

Vixxtoria sa...

Magix: Det är lite knepigt det där, med outningen. För i verkliga världen har jag inga problem med att berätta vad jag jobbar med osv, och i min yrkesroll skulle jag absolut kunna tänka mig att approacha Peter (och en hel del andra författare). Men jag skulle bara på direkt fråga avslöja att jag var en bokbloggare (och kanske sedan inte ens säga vilken bokbloggare jag var). Men det kan för min del ha mer att göra med att bokbloggningen för mig känns väldigt privat (jag har inte berättat för _någon_ jag känner irl att jag bloggar, t ex). Eller med att jag tycker om att ha vattentäta skott mellan jobb och privatliv.

Fast jag tror, att om jag hade varit där, så hade jag förstås tagit rulltrappan upp klockan 13 bara för att spana in alla andra. Även om jag kanske inte hade gått fram och sagt hej själv. Sån är jag.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Det där med att "outa" för PE var inte så märkvärdigt som det låter, det bara blev så. Eftersom PE själv har bloggat så kändes det inte så farligt att berätta om att jag bloggar. Han gjorde intrycket att vara en lättsam, trevlig och avslappnad person med humor. Och jag gillar att prata med folk, det är inte ofta jag styrs av blyghet eller jantelagen, snarare är jag ganska spontan. Det var i alla fall kul att prata med honom.

Vixxtoria sa...

Det häftiga var ju att han visste vem Bokmania var! (eller missförstod jag det?)

Jag tycker det är skönt med folk som inte är blyga. :-)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Vixxtoria: Du missförstod det inte. Det var häftigt och naturligtvis helt och totalt oväntat.

En bok om dagen sa...

Åh, vad jag tyckte om att läsa din rapport från mässan! Jag är också mycket imponerad över att Englund visste precis vem du var - det hade garanterat inte hänt mig. ;-)

Och jag gillar det som du påpekade om att bloggar och tidningar kompletterar varandra. Fast jag är inte så säker på att t.ex. de som skriver bokspalter i veckotidningar är lika insatta som somliga bloggare - ibland verkar det som att det mest är avskrivna baksidestexter som publiceras...

Bokmania / Ivana Eklund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lyran sa...

Men så avundsjuk jag blir på att du träffade Horace och Peter! Det var så kul att träffa dig, Ivana :-)

Jag försöker också skriva något om gårdagens debatt, men jag är alltför trött och yr nu i kväll.

snowflake sa...

Härlig och levande rapport!
Jag instämmer i ditt påpekande att vi bokbloggare ofta skriver om äldre, icke dagsfärsk litteratur, och det är för mig en mycket viktig del av både min läsning - att jag får tips - och mitt skrivande.

Kul med Englund!

Bokomaten.. sa...

Vilket otroligt intressant inlägg, var så nyfiken på att höra rapport från "Kulturrecensenter vs Bloggare"-debatten och kommentarerna här som följt har ju varit lika givande. Jag hade ALDRIG vågat outa mig som bloggare för någon "kändis" på mässan. Men så har jag liksom Vixxtoria inte berättat för många privat heller. Några kollegor har gissat och nu i helgen fick finaste bästa vännen i Gbg veta för att jag helt enkelt inte kunde hålla mun efter bloggträffen. Det var FÖR roligt.:-) Blev inte många samtal alls på mässan, kände mig lite överväldigad av alla människor och intryck och stoppade tillslut ett par hörlurar i öronen och gick runt i min egen värld och tittade i montrarna.

Anonym sa...

Nu har jag skrivit min egen rapport från debatten, och kommenterat din frågeställning lite:

http://fullbokhylla.wordpress.com/2009/09/28/en-sak-till-om-debatten/

Det var kul att ses!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Roligt att läsa era kommentarer ang debatten och att få ta del av era åsikter.

I ett nytt inlägg från idag (28/9)visar jag videoklippet från debatten och länkar till sidor där diskussionen och resonemanget utvecklas. Fortsätt gärna att tycka!

http://www.bokmania.net/2009/09/debatten-kulturrecensenter-vs-bloggare.html

Calliope sa...

Är grymt imponerad av att du hann med så mycket trevligt på bara 5 timmar! Måste lära av det till nästa år för såhär i efterhand kommer jag på att jag har missat en hel del som jag skulle ha velat se... :)

Amoroso sa...

Det faktum att bokbloggare blandar gammalt och nytt är det som som enligt min uppfattning gör dem så läsvärda (tillsammans med de personliga reflektionerna förstås). Bokbloggar skriver om böcker som ingen längre får betalt för att skriva om (om det inte är nyutgivning).

Jenny sa...

Vilken jättebra rapport om din bokmässedag! Själv sprang jag fram och tillbaka under fre&lör mellan olika seminarier- alla givande på sitt sätt, och inte något kändes ointressant. Några av de riktigt bra var "Det sköna med skönlitteraturen", där Ebba Witt-Brattström, Nina Burton, Staffan Helgesson och Peter Englund medverkande(många kloka och insiktsfulla ord där!),Peter Handberg om sin nya bok Släpp ingen levande förbi: berättelser från murens Berlin, Karin Johannisson och Gabriella Ahlström om sina respektive böcker Melankoliska rum och De oförglömliga, Johan Svedjedal om sin sista del av trilogin över CJL Almqvist liv samt den underfundige och mycket charmige Claes Hylinger om sin senaste bok Utan ärende.
Sammantaget var det en superbra mässa och jag blir alltid lite sorgsen när jag åker därifrån och det är ett helt år till nästa...
Tyvärr missade jag "bloggträffen" på fredagen men förstår att det blev urtrevligt. Vad kul om det kunde bli en uppföljning, och en ny chans till möten!

Jenny sa...

Ps Jag är också givetvis my impad över Englunds Kommentar- vad kul!!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jenny: Jag skippade seminarierna i ett tidigt skede, för det vore omöjligt att hinna med några utan att stressa ihjäl sig. Så jag är lite avundsjuk på dig som fick ta del av flera stycken.