onsdag, september 23, 2009

Kalle med klänning

Jag känner en liten sexårig pojke som tyckte att en rosa skolväska faktiskt var mycket snyggare än en blå, men som ändå valde den blåa för han är ju pojke och pojkar kan inte gå omkring med en rosa skolväska. Eller kan de? Enligt boken Kalle med klänning av Anette Skåhlberg (text) och Katarina Dahlquist (illustrationer) är sådant helt i sin ordning. Boken uppmuntar normbrytande bettende.

Kalle med klänning är en norm- och könsrollsbrytande barnbok för barn i yngre skolålder. Det är en modern saga om sexårige Kalle som av sina tjejkusiner får en avlagd klänning. Det är sommar och en klänning är ju så mycket skönare och svalare att ha på sig än shorts och tröja. Dessutom är klänningen mycket fin – rosa med självlysande silverprickar! Kalle blir så förtjust i klänningen att han vägrar ta av sig den.

”Kalle gör allting i klänningen. Han leker i den. Han äter mat i den. Han sover i den. Han till och med badar i den. Själv tycker han att det är perfekt att bli ren samtidigt som klänningen. Efteråt blåser han sig torr med hårfönen.”

Snart är sommarlovet till ända och Kalle ska börja på sexårs. Iklädd sin klänning förstås, vad annars. Alla skrattar åt honom och retas, men bara till den dagen då killarna spelar fotbollsmatch och Kalle (med klänningen på) gör så många mål att laget vinner. Till och med gympaläraren blir imponerad, eftersom innan sommaren var Kalle urusel på fotboll.

Det visar sig att Kalles klänning är en magisk målgörarklänning. Snart vill alla killar ha en, och det tjatas friskt på föräldrarna. Veckopengen går åt att köpa gamla klänningar av flickorna i klassen.

Nästa steg i berättelsen är att Kalle övertygar sin morfar om att om han vill bli bättre i golf så måste han också skaffa sig en klänning. Och vad gör morfar då? Och ryktet går. Strax vet hela staden hur bra det är att ha klänning på sig om man vill bli superduktig på något. Plötsligt går alla klädda i klänning: bagaren, frisören, bilmekanikern, byggaren… Och Kalle då? Ja, han är nöjd och glad och räknar prickarna på sin klänning innan han somnar.

Kalle med klänning är en mysig saga om att man ska få vara som man vill och att alltid följa sitt hjärta. Boken bryter mot vår tids normer på ett sätt som jag gillar – genom positiva och glada exempel och utan pekpinnar. Språket är lättillgängligt och illustrationerna fullständigt underbara. Stora, härliga och glada bilder sprider budskapet. Textmassan är relativt omfattande och inte lämplig för barn som kanske just lärt sig att läsa, det är snarare en högläsningsbok och en att-läsa-tillsammans-bok.
Texten finns även inläst på en cd-skiva som visserligen inte ingår i boken, men kan beställas tillsammans med boken till paketpris. Uppläsaren är författaren Anette Skålberg och hennes sätt att läsa är av det vanliga högläsningsslaget, så som man gör när man läser för sina barn. Lagom tydligt, lagom mysigt. Jag tycker att det är jättebra att ha boken både som läs-bok och lyssna-bok, för om barnet fastnar i berättelsen men inte kan läsa självt och ändå vill läsa boken om och om igen, kan det vara praktiskt.

Jag blev helt såld på den här glada rosaskimrande "pojkbok" och ser fram emot att ge den till sexåringen som skulle ha föredragit en rosa skolväska framför en blå. jag tror att han kommer att storgilla Kalle med klänning. Ska höra med honom sen.