fredag, september 25, 2009

Imorgon kommer jag att ha gjort det

Idag är jag fortfarande blott en ungmö i bokmässesammanhang, men imorgon kommer jag att ha gjort det! Jag kokar och sjuder av förväntan. Bara tack vare er som är mer erfarna och som delar med er av goda råd inför besöket på Bokmässan kan jag förhålla mig någotsånär realistiskt till hela projektet.

Här är råden som jag har snappat upp och tagit till mig:

1. I förberedelsefasen ska jag:

 • kolla monterprogrammen och kartan över området för att slippa irra omkring som en äggsjuk höna,
 • göra upp en hållbar plan för mitt tidsbegränsade besök (5 timmar är ingen evighet),
 • ta på mig bra skor för att slippa fotskav,
 • omsorgsfullt välja en lämplig/praktiskt/bekväm klädsel,
 • ha med en massa kontanter för att slippa förspilla tid i bankomatkön,
 • ha med en vattenflaska för att slippa förspilla tid i ändlösa köer till förfriskningar,
 • ha med en ryggsäck för att slippa bli trött i armarna av att bära alla böcker.

2. Under besöket på Bokmässan ska jag försöka att:

 • inte köpa/ta inte fler tidningar och tidskrifter än jag tror att jag hinner läsa,
 • komma ihåg att en bok inte blir bättre för att en författare har signerat den,
 • bara köpa sådant jag verkligen vill ha,
 • komma ihåg att äta lunch,
 • sikta in mig på små förlag och strunta i de stora.

3. Inför själva tågresan ska jag:

 • välja reslektyr.

Fast just den alldeles sista punkten har visat sig vara svår, åtminstone så här långt och jag har inte kommit längre. Ska jag välja boken:

 • Kvinnor på ett tåg (Anita Nair) för att jag är kvinna och ska resa med tåg till Bokmässan? Eller:
 • Oryx & Crake (Margaret Atwood) för att boken är med med på nästa månadens Jorden runt resa? Eller:
 • Invasionen (Jonas Hasen Khemiri) eftersom Göreborg nu är fullständigt invaderat av folk och dessutom spelas Khemiris senaste pjäs där? Eller:
 • En tur med cadillac (Raili Syvänen) eftersom boken är en lockande debut och jag ska debutera som bokmässans besökare? Eller:
 • Smärtan (Marguerite Duras) eftersom jag säkerligen kommer att ha ont i både fötter och armar när dagen är slut?

Den valda boken är....... efter mycket om och men........ Smärtan av Marguerite Duras. Fast av helt andra skäl än de som anges ovan. Det får bli den som jag läser på tåget tur och retur Göteborg imorgon, plus DN-Boklördag (för det är ju lördag). De andra boktitlarna utgör en stark lockelse de också, men de får vänta lite till. Smärtan är en klassiker som jag velat läsa länge och dessutom är den smidig i fråga om format, textstorlek och sidantal.
7 kommentarer:

Marie sa...

Låter som ett bra och väl underbyggt val av reselektyr. Hoppas att bokmässan uppfyller dina förväntningar.

Anonym sa...

Tänk att det går så bra att läsa på tåg! Jag skulle kunna tänka mig en tågsemester med massor av böcker i bagaget, tåg varannan dag och turistupplevelser varannan dag! I - Italien! (Varför inte?)

Anonym sa...

Jag besökte bokmässan i fredags. Visst finns det guldkorn. Men det är för mycket "bokrea" och tingeltangel. Inte var det så mycket folk som jag hade väntat mig heller. Fast fredagen är kanske inte lika välbesökt som lördagen. Hoppas du fick en kul upplevelse.
Farmor K

Tekoppen sa...

Åh, ser verkligen fram emot din åsikt om Smärtan! Den väntar på mig men har aldrig blivit mer än lite påbörjad. Nu ska jag snart (yeah right...) läsa den, så fort jag läst femtioelva andra böcker, men om du skriver lyriskt om den kanske jag omprioriterar ;)

Anne sa...

"En tur med cadillac" låter kul, vet du mer om den boken?

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Marie: Så här i efterhand kan jag konstatera att förväntningarna uppfylldes.

Lustigkulle: Tågsemester med massor av böcker låter verkligen härligt.

Tekoppen: Jag läste ut Smärtan under resan och recensionen kommer snart.

Anne: Det jag vet om En tur med cadillac är att den är en mycket lyckad debut av Raili Syvänen och handlar om en handlingskraftig stark kvinna som vågar ta för sig i början på 60-talet.

Jenny sa...

Jag har Smärtan på min skaläsalista sedan länge, men har ännu inte kommit dit, det ska bli jättekul att höra vad du tycker. Oryx och Crake hade annars varit min kndidat- det är något av det mest fantastiska jag läst! Helt suverän; suggestiv och otäck men helt absorberande och fantastiskt skriven. Jag har läst rätt mycket av Margaret Atwood(en av mina stora favoriter)och Oryx och Crake (tillsammans med Kattöga och Den blinde mördaren)är absolut hennes bästa.Så läs!