onsdag, september 09, 2009

Berätta om en bok som...

Lilla O skickade iväg en enkät härom dagen som jag vill haka på.

Jag ska berätta om en bok som:

1) fick mig att skratta: Senast, vilket var i förra veckan, skrattade jag mycket åt Hjärtat har inga rynkor av Mark Levengood. Jag lyssnade på Marks egen uppläsning av boken och det var hur roligt som helst. Underfundig, smart och kärleksfull humor. Jag smålog inte. Jag skrattade högt!

2) fick mig att gråta: Jag har lätt för att gråta när jag läser en starkt känslosam bok som bygger på verkligheten och slutar med döden. Ett sådant xempel är Ulla-Carin Lindquists Ro utan åror. Ett exempel på en banal och helt igenom fiktiv snyftare som jag inte kan motstå är Borta med vinden.

3) gjorde mig riktigt arg: Arg? Kan man bli arg på en bok?

4) fick mig att vilja besöka platsen där den utspelades: Det här låter kanske lite löjligt, men sedan jag läst Coelhos Alkemisten har jag för mig att det vore häftigt att se Sahara med egna ögon.

5) andlar om en historisk tid som jag tycker om: Jag har ingen favorit bland historiska tider som sådana, men kan lätt bli bli fascinerad av en och annan lyckad beskrivning av någon tidsepok, oavsett om den är positiv eller negativ. Här kan jag nämna två böcker som ger en färgstark bild av en svunnen tid. Parfymen av Patrick Süskind och Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson.

6) jag ångrar att jag läste ut: PS. Jag älskar dig av Cecelia Ahren. Vilken hjärta-och-smärta-smörja!

7) finns i mina tankar trots att det var länge sedan jag läste den: Här har jag nästan ett standartsvar - nämligen Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom, Berättelsen om Pi av
Yan Martell, Priset på vatten i Finistére av Bodil Malmsten eller Imperiet av Riszard Kapuscinski. Plus några till.

8) har väntat i bokhyllan riktigt länge: I min bokhylla finns det ett flertal böcker som har väntat länge på att bli lästa men vars tur ännu inte har kommit. Men om jag skulle välja en så väljer jag Berättelsen om kärlek och mörker av Amos Oz.

9) jag inte förstår att så många tycker om: Dan Browns böcker.

10) jag tycker att alla ska läsa: Gomorra av Roberto Saviano, absolut!