lördag, september 12, 2009

1984 fyller 60

George Orwells roman 1984 fyller 6o år i år. Romanen har myntat några ord och uttryck som har blivit var mans egendom, som till exempel nyspråk, icke-person, Storebror ser dig och tankepolis.

Jag måste erkänna att jag ännu inte har läst denna 1900-talets mest kända dystopi, som DN kallar boken . Har du läst 1984? Borde jag läsa den, och i så fall varför?

På Dawid Bowies album Diamond dogs från 1974 finns en låt som heter 1984 och bygger på Orwells roman.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.

8 kommentarer:

Tekoppen sa...

Har inte läst den, men har den i hyllan - och borde... 1984 är för mig en av de där borde-böckerna som blir mindre lockande, inte mera lockande, av att vara så måste.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Vad roligt att du ber om en motivering. Jag ska göra mitt bästa, genom att motivera varför jag tycker om den väldigt mycket. När jag läste den (för kanske tre år sedan) påverkades jag oerhört mycket av den. Det är en bok jag ständigt återkommer till i tanken, och som jag ständigt tipsar andra om att läsa. Språket i den vill jag minnas som torrt och byråkratiskt, något som väl också stämmer överens med världen den porträtterar och som jag därför inte tyckte försämrade läsningen. Ämnet är otroligt aktuellt idag med tanke på att vi alltmer närmar oss ett storebrorssamhälle, fyllt av kameror och lagar med konstiga förkortningar (acta, ipred, fra). Dessutom tyckte jag att läsupplevelsen i sig var väldigt omvälvande. Och jag är inte den som är rädd att dissa klassiker om jag inte gillar dem, absolut inte, men den här har stannat kvar. Peppad? :)

Martina sa...

Ja, läs den, den är absolut aktuell fortfarande och innehåller mycket som dagens politiker borde ta till sig. (Eller det kanske är det de har gjort?) I övrigt håller jag med Jessica ovan. =)

Lustigkulle sa...

Minns den som djupt gripande och mycket sorglig. Men det var så länge sen jag läste den - någon gång i 20-åren. Och jag tyckte om den - blev, minns jag, faktiskt positivt överaskad. Framtidsscenarion blir ofta konstruerade och svåra att ta på allvar. Men Orwell är skicklig.
Men jag hör till dem som aldrig lyckas ta mig igenom en bok bara för att jag borde - därför tycker jag att du ska vänta tills du känner för det.

Titti sa...

Läste den som tonåring och minns att jag tyckte den var väldigt bra och skrämmande. Nu känner jag att det kanske börjar bli dags för en omläsning av boken. Dess innehåll är tyvärr skrämmande aktuellt idag.

Socialistsimon sa...

Läs den. Orwell, till skillnad från många andra sk klassiker är lättläst, engagerande och helt enkelt bra. Anledningen till att du ska läsa den är att den ger dig en kalldusch och ger dig ett antal ord och begrepp att använda i en diskussion om övervakning och integritet. Den är högaktuell just nu.
Och om du inte skulle gilla den så är den jättekort ;)

Illusionernas blogg sa...

Jag håller med alla andra här: läs den, den är skitbra! Spännande som en thriller, den berör och är relevant i vår tid. En av mina all time-favoriter!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tack, jag börjar inse att 1984 är ett måste. Ska lägga till den på min att-läsa-lista med detsamma.