fredag, augusti 07, 2009

Vilka klassiker är du stoltast över i din bokhylla?

Det här är enligt mitt tycke sommarens hittills trevligaste bloggutmaning - att visa den eller de klassiker som man är mest stoltast över att man har i sin bokhylla. Utmaningen kommer från Klassikerbloggen och jag låter mig utmanas med glädje, eftersom det ger mig ett tillfälle att presentera tre av klassikerna som jag betraktar som juveler i min bokhylla. Inte för att det handlar om några värdefulla utgåvor, utan för att de helt enkelt är en fröjd för ögat. Inte så mycket på utsidan kanske, men på insidan...

Den allra vackraste skönlitterära bok och tillika klassiker jag har i bokhyllan är på tjeckiska, mitt kära modersmål. Romanen är skriven av den moderna tjeckiska litteraturens moder vid namn Božena Němcová (1820-1862) och är den tjeckiska upplysningens och tidiga realismens centrala verk. Den heter Babicka (Mormor) och skildrar författarinnans barndom och liv på landet. Familjeliv, arbete, årstidernas växlingar, fester, traditioner, lekar, skolan, kontakter med överheten. Allt skrivet på en underbart vacker 1800-tals tjeckiska. Boken har länge stått orörd i bokhyllan, men tack vare den här utmaningen plockade jag fram den, bläddrade i den, läste i den. Nästan så jag fick tårar i ögonen. Det är en vacker och rörande bok, ska ni veta.

Min utgåva av Babicka är från 1940 och är rikt illustrerad eftersom det var en jubileumsutgåva i samband med att det var 120 år sedan Božena Němcová föddes. Illustrationerna är helt fantastiska! Se själv:Den andra klassikern som jag är mycket glad över att jag har, är samtliga fyra delar av Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (Den tappre soldaten Svejk) av Jaroslav Hašek (1883-1923). Även den romanen, som för första gången publicerades 1921, har jag på tjeckiska och med de numera klassiska och världsberömda illustrationerna av Josef Lada. Mitt exemplar är visserligen en helt vanlig utgåva från 1980, men jag tycker om den. Jag skrattar faktiskt varje gång jag ser bilderna, blir glad av dem. Kanske är det så att Švejk symboliserar den tjeckiska humorn och själen...

Den tredje klassikern som jag är stolt över att jag äger är också illustrerad, men denna gång av svensk härkomst. Det är Strindbergs Röda rummet i en utgåva från 1970 med illustrationer av Arvid Fougstedt. Den är inte heller märkvärdig eller värdefull, men den är vacker.

Jag brukar uppskatta illustrationer i böcker eftersom de i så fall är små konstverk i sig som förhöjer läsupplevelsen av en bok.
Vilka klassiker är du stolt över att du äger? Och varför? Visa och berätta, jag är nyfiken.

10 kommentarer:

Tekoppen sa...

Vet du om Babicka finns på svenska? För i så fall vill jag gärna läsa!

Moa sa...

Vad fina böcker!! Jag har lagt ut lite bilder på mina egna favvo-klassiker :)
http://textapp.blogspot.com/2009/08/fina-klassiker.html

Anonym sa...

Kan inte låta bli att klaga lite på att du av någon anledning glömt att nämna Hjlmar Söderberg på bloggen.

Nog om det, favoriterna är många, men av ovanstående kan man väl kanske gissa att Söderberg finns med bland mina top tre och Doktor Glas borde in saknas i någon svensk bokhylla.

Älskade underbara Selma Lagerlöf finns självklart också där med sin Jerusalem.

Sist men inte minst Harry Martinssons "Nässlorna blomma" den enda boken som någonsin fått mina ögon att tåras, och då bara för att språket var så fantastiskt.

Nicholas

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tekoppen: "Babicka" finns så vitt jag vet inte översatt till svenska, men den finns att få tag på på engelska (The Grandmother: A Story of Country Life)

Moa: Ska kolla...

Nicholas: Hjalmar Söderberg är inte alls glömd, jag nämner hohom t.ex. här: http://www.bokmania.net/2009/03/doktor-glas.html Och självklart står hans böcker i min bokhylla.

Johanna sa...

Jag har många favoriter, men följande tre ligger i toppen:

1: Presidentens döttrar av Fredrika Bremer. Den fick jag av min mormor och hon fick den i julklapp på 1920-talet av sin pappa.
2. Rosen på Tistelön av Flygare-Carlen.Jag har tagit över pappas exemplar.
3. Brott och straff av Dostojevskij sträckläste en sommardag eftersom den är så underbar.

Jenny B sa...

Vilka vackra böcker du har i din hylla! Några sådana guldkorn har jag inte att visa upp, jag vill bara tacka för att jag fick se de vackra illustrationerna och läsa om några tjeckiska klassiker.

Vixxtoria sa...

Jag förstår att du är stolt över de här böckerna, alla tre. Babicka skulle jag inte tveka en sekund att köpa i tjeckisk utgåva, om jag kom över den, bara för illustrationernas skull (och jag kan inte ett ord tjeckiska, tyvärr, men jag skulle nog kunna få en väninna att översätta, om jag tjatade lite).

Röda rummet ser också otroligt mycket trevligare ut i illustrerad utgåva.

Men jag har inte så här fina utgåvor i min bokhylla, och jag vet inte om jag just är särskilt "stolt" över klassikerna (som är många) som jag har. Kanske stolt över att jag har läst vissa, som var svåra att ta sig igenom, eller stolt på ett sådant där barnsligt, nationalistiskt sätt för att vissa av dem är bra, och jag kan läsa dem på originalspråk. Hm, jag måste fundera lite mer på frågan.

Anonym sa...

Inte precis så att jag har några gamla dyrgripar som jag vårdat sen urminnes tider men jag är litet glad över att jag det här sista året har köpt in (och delvis läst)en liten trave med klassiker:
Dante, Bocaccio, Petrarca, Homeros (hade jag ju visserligen i äldre upplaga) och sist men inte minst Cervantes Don Quijote! Ganska många av de stora har kommit i ny utgåva de senaste åren.

Den tappre soldaten Svejk hade jag väldigt gärna velat ha - få se om jag kan hitta den i antikvariat.

Amoroso sa...

Har två seperata bokhyllor för alla klassiker, och de vanliga böckerna i en annan del av bostaden. Stoltast är jag nog över ett jättevackert illustrerat ex av Decamerone men alla som står där betyder såklart något alldeles speciellt.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Bara två bloggare har nappat på möjligheten att visa sina klassiker i bild och det förvånar mig lite. Hoppades på rikt deltagande och fick nobben. Så kan det gå ibland. Men kommentarerna tackar jag för, de räcker långt :-)