fredag, augusti 07, 2009

Vilka klassiker är du stoltast över i din bokhylla?

Det här är enligt mitt tycke sommarens hittills trevligaste bloggutmaning - att visa den eller de klassiker som man är mest stoltast över att man har i sin bokhylla. Utmaningen kommer från Klassikerbloggen och jag låter mig utmanas med glädje, eftersom det ger mig ett tillfälle att presentera tre av klassikerna som jag betraktar som juveler i min bokhylla. Inte för att det handlar om några värdefulla utgåvor, utan för att de helt enkelt är en fröjd för ögat. Inte så mycket på utsidan kanske, men på insidan...

Den allra vackraste skönlitterära bok och tillika klassiker jag har i bokhyllan är på tjeckiska, mitt kära modersmål. Romanen är skriven av den moderna tjeckiska litteraturens moder vid namn Božena Němcová (1820-1862) och är den tjeckiska upplysningens och tidiga realismens centrala verk. Den heter Babicka (Mormor) och skildrar författarinnans barndom och liv på landet. Familjeliv, arbete, årstidernas växlingar, fester, traditioner, lekar, skolan, kontakter med överheten. Allt skrivet på en underbart vacker 1800-tals tjeckiska. Boken har länge stått orörd i bokhyllan, men tack vare den här utmaningen plockade jag fram den, bläddrade i den, läste i den. Nästan så jag fick tårar i ögonen. Det är en vacker och rörande bok, ska ni veta.

Min utgåva av Babicka är från 1940 och är rikt illustrerad eftersom det var en jubileumsutgåva i samband med att det var 120 år sedan Božena Němcová föddes. Illustrationerna är helt fantastiska! Se själv:Den andra klassikern som jag är mycket glad över att jag har, är samtliga fyra delar av Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (Den tappre soldaten Svejk) av Jaroslav Hašek (1883-1923). Även den romanen, som för första gången publicerades 1921, har jag på tjeckiska och med de numera klassiska och världsberömda illustrationerna av Josef Lada. Mitt exemplar är visserligen en helt vanlig utgåva från 1980, men jag tycker om den. Jag skrattar faktiskt varje gång jag ser bilderna, blir glad av dem. Kanske är det så att Švejk symboliserar den tjeckiska humorn och själen...

Den tredje klassikern som jag är stolt över att jag äger är också illustrerad, men denna gång av svensk härkomst. Det är Strindbergs Röda rummet i en utgåva från 1970 med illustrationer av Arvid Fougstedt. Den är inte heller märkvärdig eller värdefull, men den är vacker.

Jag brukar uppskatta illustrationer i böcker eftersom de i så fall är små konstverk i sig som förhöjer läsupplevelsen av en bok.
Vilka klassiker är du stolt över att du äger? Och varför? Visa och berätta, jag är nyfiken.