fredag, augusti 21, 2009

Om att lämna spår i böcker

I maj fyndade jag några böcker på loppis och bland dem fanns Sylvia Plaths roman Glaskupan, som jag nu har plockat fram för att läsa. Då faller ett gulnat bokmärke ut. "Please Use This Book Mark", står det ovanför texten Westwood Public Library. Sedan följer telefonnummer och information om öppettider. Ingen internetadress, vilket måste betyda att bokmärket är från tiden före dataåldern. Först trodde jag att det bara var ett gammalt tidningsurklipp och slängde lappen - men bara för att efter några minuter plocka fram den igen. Den måste ju undersökas.

Jag googlar på bibliotekets namn och med hjälp av adressen hittar det rätta biblioteket. Det finns i Massachusetts. Vidare hittar jag en sifferuppgift på bokmärket som jag tyder som årtalet 1975. Och det kan stämma. Mitt exemplar av Glaskupan kom ut på svenska 1974, så visst kunde bokens ägarinna ha romanen med sig som lektyr på USA-resan. Att boken tillhörde en kvinna vet jag eftersom det finns ett namn inskrivet på pärmens insida.

Glaskupan som numera bor hemma hos mig är en berest bok. Och bokmärket ska jag spara, det känns som att den är en del av boken.

Har du hittat något intressant språr efter tidigare läsare i någon bok?

6 kommentarer:

niclas tamas sa...

"Före dataåldern"....nice. Ger perspektiv.

Det är en speciell känsla när något ramlar ur en bok man köpt. Jag köper själv kokböcker. Äldre kokböcker med "riktig" mat från olika europeiska länder.

Jag var på kokboksantikvariatet på Öland för ett par somrar sedan. Där hittade jag en kokbok med recept från Italien från en kvinna som rest runt där i början 1940-talet. Ur boken trillade ett gammalt brev. Det var skrivet av författarinnan till boken addresserat till en av de tidigare ägarna till boken. Och brevet gav en stämningsskildring från Italien på 1940-talet. Mitt i en berså 2007 på sommaren. Det var häftigt.

Tekoppen sa...

En gång hittade jag en anteckning i en biblioteksbok och insåg att jag kände den som skrivit anteckningen. En annan gång lånade jag en diktsamling av Göran Sonnevi som hade massor av arabiska fraser skrivna i sig med rött bläck. Jag har också en diktsamling från Olof Lagercrantz bibliotek med en dedikation från diktsamlingens författare till "Olof och Martina". Fast allra häftigast är nog gamla biblar där hela släktled skrivit sina namn!

Hundöra sa...

Jag har inte själv varit med om något liknande, men det är nog charmen med att köpa begagnade.

Linnea sa...

En gång ramlade det ut ett likadant bokmärke som jag själv använde ur en biblioteksbok. Det var lite.. förvirrande. ;) Annars har jag inte hittat några spår än. Men jag minns en bok jag läste någon gång på mellanstadiet, en bok från skolbibblan, som något hade skrivit "jag har fått mens!" i. Det var som en kul liten hemlighet på något sätt. Fast då tyckte jag mest att det var äckligt. :p

Johanna sa...

Jag har fått en del böcker av mina föräldrar, som de hade som kurslitteratur på gymnasiet och högstadiet. Det är roligt att läsa deras anteckningar i böckerna. Jag har en bok efter min mormor, med anteckning på försättsbladet att hon fick den av sin pappa i julklapp på 1920-talet.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tack för att ni berättar om era fynd:-)