fredag, augusti 21, 2009

Om att lämna spår i böcker

I maj fyndade jag några böcker på loppis och bland dem fanns Sylvia Plaths roman Glaskupan, som jag nu har plockat fram för att läsa. Då faller ett gulnat bokmärke ut. "Please Use This Book Mark", står det ovanför texten Westwood Public Library. Sedan följer telefonnummer och information om öppettider. Ingen internetadress, vilket måste betyda att bokmärket är från tiden före dataåldern. Först trodde jag att det bara var ett gammalt tidningsurklipp och slängde lappen - men bara för att efter några minuter plocka fram den igen. Den måste ju undersökas.

Jag googlar på bibliotekets namn och med hjälp av adressen hittar det rätta biblioteket. Det finns i Massachusetts. Vidare hittar jag en sifferuppgift på bokmärket som jag tyder som årtalet 1975. Och det kan stämma. Mitt exemplar av Glaskupan kom ut på svenska 1974, så visst kunde bokens ägarinna ha romanen med sig som lektyr på USA-resan. Att boken tillhörde en kvinna vet jag eftersom det finns ett namn inskrivet på pärmens insida.

Glaskupan som numera bor hemma hos mig är en berest bok. Och bokmärket ska jag spara, det känns som att den är en del av boken.

Har du hittat något intressant språr efter tidigare läsare i någon bok?