onsdag, augusti 05, 2009

Kepler har hypnotiserat Sverige

Ja, så känns det nästan. Folk slukar Hypnotisören på löpande band och spekulationerna om författarens identitet går varma. Ett medvetet pr-jippo eller inte - boken säljer.

Här är ett litet urval ur mediefloran: Aftonbladet publicerar en fånig bild på Lars Kepler, en bild som vår hemlige författare förnekade redan i mitten av juli. I mars publicerade SvB en intervju med Lars Kepler och TV4 ordnade en chatt med honom i slutet på juli samtidigt som bl.a. G W Persson satt i morgonsoffan och spekulerade om Keplers identitet samt uttalade sig om romanens kvalitéer.

Är det bara jag som får kväljningskänslor? Även jag har dock fallit för frestelsen att läsa Hypnotisören när DN-bokhandel kommit med ett schysst erbjudande. Det är bra att kunna hänga med i snacket, fast varken deckare eller thriller är min kopp te. Så resonerar jag. Jag är nästan klar med boken - och jag tycker inte den är så bra. Sorry alla entusiaster där ute, det kan inte hjälpas. Ganska spännande är den, ja visst. Åtminstone första halvan, den andra tappar både fokus och tempo. Fast att vara hyggligt spännande är väl det lägsta kravet man ställer på en deckare och inget man ska få extra poäng för... Rätta mig gärna om jag har fel. Nåja, innan jag fäller ett definitivt utlåtande måste jag läsa/lyssna färdigt först. Slutet är trots allt rätt viktigt för helhetsintrycket.

För övrigt har Kulturbloggen låtit sig inspireras av Kepler-hysterin och ägnar veckans Kulturfyra åt just Kepler.

Här Kultufyrans frågor och mina svar:
1. Vem tror du är Lars Kepler? Jag tror (precis som En annan sida) att det är Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson. Hon har kvar Stieg Larssons dator med ett påbörjat manus (300 sidor) som hon kanske har skrivit klart och lämnat för publicering. Men vem vet. Fast egentligen bryr jag mig inte.

2. Tycker du det är bra att en författare skriver under pseudonym? Ja, varför inte. Det är ju inget nytt.

3. Skulle du kunna tänka dig skriva under pseudonym? Ja, om jag hade skäl till det och om jag kunde skriva.

4. "Hypnotisören" handlar om en läkare som hypnotiserar en tonåring. Vad tänker du om hypnos, har du varit hypnotiserad? Jag har inte varit hypnotiserad och jag har ingen åsikt om hypnos då jag vet för lite om den. Det som står i romanen litar jag inte på att det stämmer fullt ut.


Tillägg den 11 augusti: Nu vet man vem Kepler är (DN, SvD). Jaha, tänker jag. Och? Vad var det för nytta med hela den stora mediacirkussen?