onsdag, augusti 05, 2009

Kepler har hypnotiserat Sverige

Ja, så känns det nästan. Folk slukar Hypnotisören på löpande band och spekulationerna om författarens identitet går varma. Ett medvetet pr-jippo eller inte - boken säljer.

Här är ett litet urval ur mediefloran: Aftonbladet publicerar en fånig bild på Lars Kepler, en bild som vår hemlige författare förnekade redan i mitten av juli. I mars publicerade SvB en intervju med Lars Kepler och TV4 ordnade en chatt med honom i slutet på juli samtidigt som bl.a. G W Persson satt i morgonsoffan och spekulerade om Keplers identitet samt uttalade sig om romanens kvalitéer.

Är det bara jag som får kväljningskänslor? Även jag har dock fallit för frestelsen att läsa Hypnotisören när DN-bokhandel kommit med ett schysst erbjudande. Det är bra att kunna hänga med i snacket, fast varken deckare eller thriller är min kopp te. Så resonerar jag. Jag är nästan klar med boken - och jag tycker inte den är så bra. Sorry alla entusiaster där ute, det kan inte hjälpas. Ganska spännande är den, ja visst. Åtminstone första halvan, den andra tappar både fokus och tempo. Fast att vara hyggligt spännande är väl det lägsta kravet man ställer på en deckare och inget man ska få extra poäng för... Rätta mig gärna om jag har fel. Nåja, innan jag fäller ett definitivt utlåtande måste jag läsa/lyssna färdigt först. Slutet är trots allt rätt viktigt för helhetsintrycket.

För övrigt har Kulturbloggen låtit sig inspireras av Kepler-hysterin och ägnar veckans Kulturfyra åt just Kepler.

Här Kultufyrans frågor och mina svar:
1. Vem tror du är Lars Kepler? Jag tror (precis som En annan sida) att det är Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson. Hon har kvar Stieg Larssons dator med ett påbörjat manus (300 sidor) som hon kanske har skrivit klart och lämnat för publicering. Men vem vet. Fast egentligen bryr jag mig inte.

2. Tycker du det är bra att en författare skriver under pseudonym? Ja, varför inte. Det är ju inget nytt.

3. Skulle du kunna tänka dig skriva under pseudonym? Ja, om jag hade skäl till det och om jag kunde skriva.

4. "Hypnotisören" handlar om en läkare som hypnotiserar en tonåring. Vad tänker du om hypnos, har du varit hypnotiserad? Jag har inte varit hypnotiserad och jag har ingen åsikt om hypnos då jag vet för lite om den. Det som står i romanen litar jag inte på att det stämmer fullt ut.


Tillägg den 11 augusti: Nu vet man vem Kepler är (DN, SvD). Jaha, tänker jag. Och? Vad var det för nytta med hela den stora mediacirkussen?

4 kommentarer:

Niclas Tamas sa...

Undviker nog Kepler tror jag. Förlagen börjar bli rätt desperata vad gäller PR-jippon. Likadant med Larsson.

För min del läste jag 100 sidor i den första boken. Sedan lade jag den ifrån mig. Ingenting drev sakerna framåt.

Antar att jag kommer att läsa Larsson och Kepler om några år när jag strandsatt någonstans hittar en gulnad kopia. Om pappret fortfarande håller för bläddring i pocketupplagan....

En bok om dagen sa...

Orkar sällan vara med och spekulera i vem som ligger bakom en pseudonym, så jag har inte gett mig in i den spekulationshysterin alls. Boken tänker jag dock läsa någon gång, när jag snavar över den! ;-)

Anonym sa...

Jag läste Hypnotisören och mig höll den sannerligen i ett järngrepp alla 600 sidor eller vad det var. Jag tänker på hur oändligt tråkig Stephen King är med sina långa informationspartier och det här är liksom ett destillat av det bästa ur King och Larsson. Fast annorlunda. Bästa läsningen just nu utan tvekan. Och jag LÄNGTAR efter uppföljaren! Vem Kepler är det bryr jag mig inte om - han eller hon får väl ha pseudonym hur mycket han/hon vill! Eller?
Billie H

Anonym sa...

Hypnotisören är så bra att deckargubbarna tappat fattningen!

Var finns journalisterna i den svenska medievärlden? Finns det ingen som fattar att Guillou och Mankell bara vill tränga bort en konkurrent? Jag tycker att det är en stor besvikelse att man låter sådana personer sköta sina egna ekonomiska intressen i kvällstidningarna utan att någon reagerar! Oetiskt! Det räcker med att läsa Kepler så förstår man varför de blir så rädda. Det är milsvid skillnad, helt enkelt.

Eric