lördag, augusti 29, 2009

Bokmässa i Bokens stad

Har du hört talas om Bokens Stad? Förmodligen inte. Det finns elva bokstäder i Europa och i sörmländska Mellösa ligger Sveriges första och hittills enda Bokens Stad. Mellösa hittar man i en naturskön omgivning ungefär 11 mil sydväst om Stockholm, närmaste större stad är Katrineholm. Från Eskilstuna, där jag bor, är det lite drygt fyra mil. Trots att det är så nära och Bokens Stad har funnits sedan 2001, var det första gången jag var där tidigare idag.

I sanningens namn är Mellösa en liten håla, men en charmig håla. Bokens Stad består i själva verket ett stort antikvariat sprängfyllt med böcker (ca 50 000 exemplar), men sedan juni i år finns även ett antikvariat som specialiserar sig på barnlitteratur (främst sagor) och heter Barnboksstad.

Jag såg verkligen fram emot besöket i affären som lär bestå av Röda Rummet, Blå Rummet, Runda Rummet, Kinesiska Rummet plus ytterligare några namnlösa rum, men antikvariatet var stängt. Closed, sa plåtskilten i trappen! Tråkigt, tråkigt, tråkigt!!!! Antagligen just p.g.a. bokmässan. Det är nämligen samma person/personer som driver bokhandlen och anordnar bokmässan - helt ideellt dessutom. Så jag fick trösta mig att titta på boktravar som syntes i fönstret.

Själva bokmässan var i minsta laget och rymdes i en lokal som påminde om en skolmatsal. På ett bokbord fick jag dock syn på romanen Nattarbete av den tjeckiske författaren Jáchym Topol och när jag skulle köpa boken (som jag länge velat läsa) hamnade jag i samtal med en kvinna som visade sig vara Tora Hedin som är skönlitterär översättare från tjeckiska till svenska och översätter bland annat Topols böcker. Genast bytte vi språk och satte i gång att pladdra på tjeckiska. Det var trevligt. Vi pratade bland annat om de långt gångna planerna på att starta ett bokförlag som skulle specialisera sig på tjeckisk litteratur. Gissa om jag är eld och lågor inför tanken!

Men den mest spännande information har jag sparat till sist: Nämligen att någon gång på senhösten kommer Stig Dagerman-pristagaren och nobelpristagaren i litteratur Jean-Marie Gustave Le Clézio till Bokes Stad i Mellösa. Är inte det häftigt? Jag måste nog åka dit då!