söndag, augusti 30, 2009

Årets sommarläsning - rekapitulation

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti har jag läst sammanlagt 20 böcker och det är en siffra som jag är mer än nöjd med. Lika nöjd är jag med bredden när det gäller genre (även om romanformen är mest representerad och poesi saknas helt denna gång) och författarnas nationaliteter/ursprung. Två nobelpristagare återfinns på listan.

Jag har läst i solstolen på balkongen, i hammocken i trädgården, i båten, liggandes i gräset, sittandes i vardagsrumssoffan eller på trappen på uteplatsen. Jag har läst med öronen promenerandes i skogen. Det var härligt alltsammans och flera av böckerna kommer jag att bära mig lång tid framöver.

Här nedan är min läslista för sommaren 2009. Jag har läst in mig lite mer systematiskt på två författarskap - Milan Kunderas och Sylvia Plaths. Det var spännande och givande.

Svenska författare:
I en annan del av Bromma av Martina Haag (roman, chick-lit)
Varje dag man inte äter pizza är en seger av Berglins (serier)
Maken av Gun-Britt Sundström (roman, modern klassiker)
Släktfeber av Sara Paborn (samtidsroman)
Om godheten av Willy Kyrklund (essä, modern klassiker)
Sommarbarn av Katerina Janouch (roman, självbiografi)
Hypnotisören av Lars Kepler (deckare)
Nässlorna blomma av Harry Martinson (självbiografisk roman, klassiker)

Tjeckiska författare:
Jmenuji se Offenbach (på svenska: Mitt namn är Offenbach) av Jiri Rulf (samtidsroman)
Hruskadóttir (på svenska: Pärondottir) av Jana Srámková (samtidsroman)
Långsamheten av Milan Kundera (roman)
Okunnigheten av Milan Kundera (roman)
Identiteten av Milan Kundera (roman)

Engelska/amerikanska författare:
På Chesil Beach av Ian McEwan (roman)
Dagböcker och anteckningar av Sylvia Plath (självbiografi)
Sorgesång av Siri Hustvedt (roman)
Glaskupan av Sylvia Plath (roman, modern klassiker)

Franska författare:
Afrikanen av J.M.G. Le Clézio (självbiografisk kortroman)

Indiska författare:
Bittert arv av Kiran Desai (roman)

Japanska författare:
Norwegian wood av Haruki Murakami (roman)