onsdag, augusti 12, 2009

10 böcker som förändrade världen

10 böcker som förändrade världen - så heter en artikelserie i DN som nyligen avslutats.

Vilka av böckerna på listan har du läst? Jag har läst endast En dag i Ivan Denisovitjs liv (min recension finns här), men känner till ytterligare tre av dem som omnämns (Det andra könet, På väg, Drömtydning). Av de tio böcker som lär ha "förändrat världen" har jag alltså hört talas om knappt hälften. Det verkar skumt. Har jag så dålig koll eller är urvalet lite udda ändå? Jack Kerouacs roman På väg tänker jag läsa så småningom, men när det gäller de övriga är det tveksamt om jag kommer att ta mig an dem. Är helt enkelt inte sugen.

Jag skulle vilja att Kafkas Processen fanns med på listan eftersom den romanen var en otäck förutsägelse/förhandsbeskrivning av politiska processer i Ungern på 1950-talet och i Tjeckoslovakien på 1970-talet och följaktligen förbjuden under kommunismregimen.

Vad tycker du om listan? Vilken bok skulle du vilja se på den?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ju ett antal självskrivna böcker: Bibeln, Koranen, Marx's "Kapitalet", Maos Lilla Röda, Paine "Rights of man", Darwin "On the Origin of Species", etc

Men om man stryker dem - jag har funderat sen igår men kan inte komma på någon av samma betydelse för 1900-talets historia som "Det andra könet", "Jordens Fördömda" eller "Tyst vår". Ganska dåligt tycker jag själv. Fans det ingen bok som hade betydelse för medborgarrättsrörelsen i USA exvis?

Anonym sa...

Nu kom jag på en bok som borde varit med: "Mörkrets hjärta" av Joseph Conrad. Den boken bidrog starkt till att de Europeiska kolonialmakterna ifrågasattes. En början till slutet på en epok. - Fanons bok handlar om slutet på de Afrikanska ländernas frigörelsekamp.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tack för dina två mycket initierade kommentarer!