söndag, juli 12, 2009

Släktfeber

"Antingen sitter man och ältar alla orättvisor man varit med om i livet eller så ger man sig fan på att överleva. Och gör sig inga illusioner."

Romanen Släktfeber är Sara Paborns debutroman och den är rapp, dråplig, kul och charmig. Släktfeber handlar om en familj som är lite knäppare än genomsnittet och som brottas med diverse släktproblem av standardkaraktär. När Faster Alma dör 107 år gammal, samlas familjen till begravning, till boupptäckning och till att att göra upp om en ny maktordning. Gamla minnen och gamla oförrätter, rivalitet och elakhet poppar upp i sommarvärmen, liksom osläckt längtan efter kärlek, samhörighet och bekräftelse.

Familjen består av de rivaliserande systrarna Harriet och Liljana, Harriets man och deras dotter Katharine, bokens berättarjag. Katherins far är mer eller mindre en bifigur, han sitter helst under sin korkek och filosoferar.
Förutom humorn hörs även en allvarsam stämma i boken. Måste man alltid reda ut allt som varit i familjen och är man tvungen att lära känna sina släktingar på djupet? Det är frågor som bokens huvudperson ställer sig och som kommer kanske starkast till uttryck i en scen där hon förstår att det är moster Liljana som sitter inne med familjens historia och alla hemligheter och att om hon vill få veta någonting om exempelvis sin mor så måste hon hålla sig väl med mostern. Harriet har nämligen inga foton att visa upp och ingen vilja att dela med sig av sina minnen. Men när hon håller tal på Fasters begravning visar hon oväntade känslor och en dörr till något annat öppnas på glänt...

Vi möter individer som till en början inte förstår hur det kommer sig att de överhuvudtaget tillhör samma familj men som till slut accepterar varandras egenheter och kommer till en slags försoning och uppskattning av de föreliggande familjebanden - ty blod är trots allt tjockare än vatten.

Sara Paborn har skrivit en lättsam, småklok och underhållande bok och det är en debut som lovar gott inför framtiden. Läs gärna ett smakprov ur Släktfeber eller besök Sara Paborns hemsida. Måndagen den 13 juli sommarpratar Sara Paborn i SR P1.


Här hittar du fler recensioner av Släktfeber: Aftonbladet, SvD och GP.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.