torsdag, juli 09, 2009

När regnet står som spön i backen...

... behöver man inte ha dåligt samvete för att man ligger inne och gräver ner sig i en bok. Bokförlaget KallaKulor uttrycker det alldeles utmärkt i ett twitterinlägg: "Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga böcker." Haha, det hade jag inte sagt bättre själv.

De bra böckerna som lyser upp min regnhimmel är tre biblioteksböcker lånade av en slump och i ett anfall av spontanitet (som om jag inte hade tillräckligt med olästa böcker hemma redan). Men i alla fall: Jag är mycket förtjust över lektyren! Långsamheten (Milan Kundera) och Om godheten (Willy Kyrklund) är redan utlästa, så korta som de är. Långsamheten har jag redan hunnit recensera och recensionen av Om godheten låter nog inte heller vänta på sig särskilt länge (det är en bok som bjuder på många tänvärda citat), men jag måste smälta den lite först.

Idag ligger jag försjunken i Kunderas Okunnigheten och mitt första intryck av boken är en häpnadsväckande hög igenkänningsfaktor. Nästan lite kusligt, faktiskt. Boken handlar om hur det är att vara utlandstjeck sedan två decennnier tillbaka och komma "hem". Dessutom gillar jag Kunderas sätt att skriva, hans blandning av roman och essä. Det tilltalar mig. Som det känns nu så skulle jag inte bli förvånad om det blev än mer Kundera under denna sommar. Fast gärna i solstolen...