onsdag, juli 01, 2009

Mitt favoritprogramm om litteratur just nu...

... är Biblioteket i Sveriges radio P1 och jag har med stor behållning lyssnat på ett antal tidigare sända avsnitt. Tacka vet jag internet och mp3-spelare! Här nedan följer en lista över avsnitt som jag funnit särskilt intressanta - ett högst personligt urval förstås, men kanske väcks även din nyfikenhet. Jag tvivlar på att vi som förvärvsarbetar har på dagarna tid att lyssna på radioprogram som kräver mental uppmärksamhet, men nu är det sommar och semester och då kanske man vill ta chansen. När du klickar på en länk, kommer du först till en textinformation om det aktuella avsnittet. Sedan klickar du dig vidare om du vill höra programmet. Några av programmen kan man inte längre höra på nätet, men samtliga finns i arkivet i mp3-format och som poddradio. Varje avsnitt är ca 40 minuter långt. Det finns ett textarkiv med information om tidigare program.
Mycket nöje!

* Om sommarläsning (8/6-09)

* Intervju med Abraham B Yehoshua som har skrivit Kvinnan i Jerusalem (27/8-08)

* Hemma hos Paul Auster och Siri Hustvedt (15/6-09)

* Intervju med den turkiska författaren Asli Erdogan och en diskussion kring Aleksandr Solsjenitsyns självbografiska debut En dag i Ivan Denisovitjs liv (25/5-09)

* Intervju med Alaa al Aswany som skrivit romanen Yacobians hus (16/3-09)

* Intervju med Philip Roth (23/3-09)

* Intervju med Eva Adolfsson som har skrivit romanen En liten historia samt en diskussion kring Tusen och en natt (19/1-09)

* Om Virginia Woolfs Dagböcker (26/1-09)

* Intervju med Marjaneh Bakhtiari som skrivit romanerna Kalla det vad fan du vill och Kan du säga Schibbolet? (3/11-08)

* Intervju med tjeckiske författaren Jáchym Topol som skriver romaner om bl.a. 1968-historien (10/11-08)

* Intervju med Dennis Lehane (24/11-08)