Föräldrar samt mor- och farföräldrar har många förpliktelser gentemot sina barn(barn) och en av dem riktigt trevliga är att visa ungarna den underbara natur vi har omkring oss och är en del av, vilket fantastiskt mysterium naturen är... Att hjälpa barnen upptäcka världen är roligt och tacksamt, det kan säkert alla bekräfta som har varit med om det.

Så här i sommarlovs- och semestertider när ängarna och skogarna kryllar av liv och böljar av blomster i allsköns färger vill jag tipsa om ett par fina böcker i ämnet:
Min första blombok och
Min första småkrypsbok av Anja Baklien. Båda böckerna är tänkta att ta med sig ut i skog och mark för att dels på plats läsa om växterna och småkrypen man har hittat, dels för att kunna anteckna var och när man hittade just den ena eller den andra arten. Böckerna är i A-5-format och knappt 1 cm tjocka. Det finns en art per uppslag, bild och text på ena sidan och bild och anteckningsrader på andra sidan. Texterna är lagom långa, intressanta och skrivna på lätt svenska utan att vara infantila.

Min första blombok visar våra vanligaste vilda blommor och är tänkt som en samlarbok där man kan pricka för blommorna man hittar. Det finns ett femtiotal vackra fotografier med tillhörande informativ text - fast jag är vuxen lär jag mig ett och annat när jag läser, mer än bara alla fantasirika nam som t.ex. ryssgubbe, kärringtand, styvmorsviol eller älggräs. Kapitelindelningen följer rätt och slätt färgprincipen: blå blommor, gula blommor, rödlila blommor och vita blommor. I början av boken finns en tydlig beskrivning av blommans olika delar, en kunskap som kommer till användning.
Ett roligt tips är att göra blomletandet till en sommartävling när man är ute och promenerar.
Min första småkrypsbok är om möjligt ännu intressantare - fjärilar, maskar, snäckor, sniglar, myggor, baggar, gräshoppor, flugor, steklar, spindlar, tusenfotingar, sländor. Många småkryp finns det om man letar, ojojoj. I gräset, på blommorna, under stenar och på träd. Det är viktigt att stanna upp och ta sig tid till att se - säkert nyttigt för ungarna att lära sig. Småkrypen ser ut på många olika sätt och har ibland lustiga namn: Vad är t.ex. en vårtbitare eller en bastardsvärmare? Urvalet i boken är gjort utifrån principen att krypen ska vara lätta att hitta ute i naturen och den "vetenskapliga" klassificeringen utgår i första hand från antalet ben krypet har: inga ben, en fot, sex ben, åtta ben och många ben. Det finns ungefär fyrtio småkryp presenterade, även här är fotografierna kompletterade med informativa texter som inte sällan ger en hum om hur fantastiskt sammankopplat allt i naturen är. Och varför inte tävla om hur många olika arter man kan hitta runt huset?
I serien ingår även Min första skogsbok.