torsdag, juli 30, 2009

Bittert arv

Romanen Bittert arv är skriven av Kiran Desai, en amerikansk författarinna med rötter i Indien. År 2006 belönades Desai med Booker-priset för Bittert arv, men innan dess refuserades romanen tio gånger med motiveringen att den mer eller mindre var oläslig. Med andra ord: En krokig väg till berömmelse och världssuccé.

Omslaget till Bittert arv är ett myller av småkryp, spetsar, blommor och färger och det matchar mycket väl innehållet, som också är ett myller - fast av möten mellan Indien, det kolonialistiska arvet och drömmen om lyckans USA. Livet i Indien, landets historia och människornas framtid speglas genom några av invånarna i en dimsvept by nedanför Himalayas fot. På ett djupare plan är boken en kritik till dagens globalisering och den skildrar även problem som uppstår när öst möter väst.

Vi möter en pensionerad, bitter, arg och livstrött domare som bara älskar sin hund Mutt, hans kock och dotterdotter Sai. Kocken lever på hoppet om att det går bra för hans hans son Biju i Amerika, men i själva verket försörjer sig denne genom arbete på dåliga restauranger och lever i missär. Sai kommer till domarens hus efter att hon blivit föräldralös och det är en händelse som vänder upp och ner på tillvaron. Så småningom blir hon förälskad i sin nepalesiske lärare men kärleken sätts på prov när Gyan, som han heter, blir indragen i gerillans verksamhet. Persongalleriet i boken är ganska brett då även grannar, släktingar och gerillapojkar ingår. Samt ett antal djur.

Vi följer huvudpersonerna framåt och bakåt i tiden under deras försök att hitta lite lycka och mening i sina tilltrasslade och oftast tragiska liv. Det går si så där för dem. Texten är full av vrede, desperation och svikna förhoppningar, men på slutet ljusnar det lite grann, för det finns ett ljus i alla mörker.

Kiran Desai skriver på ett bildrikt språk som jag ibland upplever som överbelastat, ungefär som omslaget. Men å andra sidan gör språket att man blir varse smutsen, fattigdomen, den fuktiga värmen och alla de hetska känslorna. Och så landskapet, förstås. Det känns riktigt exotisk med denna dimhöljda lilla by som så kraftigt kontrasterar mot New Yorks slumområden där Biju bor.

Bittert arv en speciell bok, något krävande att läsa. Jag hade svårt att komma in i berättelsen på en gång eftersom jag tyckte att den var för rörig och för spretig. Men jag vande mig. Sammantaget gillade jag boken och är glad att jag har läst den, även om min reaktion inte är så översvallande.

Bittert arv ingår i Jorden runt resa på 8 böcker.

Läs gärna en intervju med Kiran Desai eller titta på klippet där Kiran Desai själv berättar om sin roman.



Köp boken på Bokus eller på AdLibris. Finns i pocket.