lördag, juni 20, 2009

Varje dag man inte köper pizza är en seger

Jag gillar Berglin. Gillar du Berglin? Häromdagen fick jag Varje dag man inte äter pizza är en seger med posten, en trevlig försändelse som jag tog emot med glädje. Det har blivit många goda skratt under läsningens gång. Men det är inte enbart ett skratt som underhåller, utan även ett skratt som väcker tanken till liv.

Varje dag man inte äter pizza är en seger är en samlingsvolym, alltså är teckningarna som presenteras här inte nya, utan ihopplockade ur tidigare volymer med teckningar av Jan och Maria Berglin. Temat för denna utgåva är familjelivets stressiga vardagstristess, curlingföräldrar, frustrerade tonårsföräldrar, utbrända lärare och curlinghussar. Det räcker med bara en nypa självdistans för att igenkänningsfaktor ska vara hög.

Det jag alltid har gillat med Berglins humor är den skenbara enkelheten och torrheten bakom vilken man hittar närmast geniala iakttagelser.

Varje dag man inte äter pizza är en seger av Jan och Maria Bergling är en behändig liten bok (ca 20 x 20 cm, 120 sidor) med en teckning per sida och den lämpar sig utmärkt till strö- och slöläsning. En presentbok som säkert uppskattas av mottagaren - dock under förutsättning att denna är "rätt" målgrupp, dvs mamma, pappa eller barn.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.